Diari La Veu del País Valencià
Agullent condemna la caricaturització o insult de mal gust a càrrecs institucionals o polítics
Leo Part / València

L’Ajuntament d’Agullent ha expressat la seua “condemna sense pal·liatius a qualsevol caricaturització, insult o al·lusió de mal gust a càrrecs institucionals o polítics, i en especial a aquelles que s’hagen pogut realitzar en el marc dels 115 tallers i activitats que es van dur a terme en la Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida”, que va tindre lloc el passat dissabte 28 de març a Agullent.

La Trobada, apunta el Consistori, és una jornada lúdica i familiar impulsada per Escola Valenciana des de fa 27 anys a la Vall d’Albaida, i l’ajuntament amfitrió s’encarrega de cedir els espais per als tallers i activitats que Escola Valenciana programa “i qualsevol actuació ofensiva va contra l’esperit d’aquest acte”.

Des de l’Ajuntament d’Agullent s’ha volgut remarcar “l’èxit col·lectiu de la XVII Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida”, amb la participació de milers de persones que van poder gaudir del bon ambient d’un acte festiu i en favor del valencià.



Cartell amb la foto de Font de Mora amb les pintades.

L’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, s’ha posat en contacte aquest matí amb el president de les Corts Valencianes, Alejandro Font de Mora, “per traslladar-li la seua condemna pels fets”.

Pel que fa el lloc en què es trobaven els cartells dels dirigents polítics objecte de les polèmiques pintades, cal significar que es tracta de la sala multiusos, on a més d’una exposició de pintura, s’exposaven els dibuixos fets pels escolars d’Agullent amb motiu de la Trobada. Respecte les fotografies objecte de les pintades, es tracta de les del president de les Corts, Alejandro Font de Mora; la consellera d’Educació i portaveu del Consell, Maria José Català; el conseller de Governació, Luis Santamaria; i el diputat i candidat a la Generalitat per d’UPyD, Toni Cantó.

Nota del PPCV

El comunicat de condemna de l’Ajuntament d’Agullent s’ha fet públic després de la nota oficial sota el títol ‘El PPCV condemna l’atac a la llibertat ideològica, a la convivència i al respecte instigat per Escola Valenciana utilitzant xiquets a Agullent‘, que la formació que lidera Alberto Fabra ha publicat -encastellà- aquest dimarts a la seua web en què acusa l’entitat cívica “d’utilitzar i manipular els menors” durant la celebració de la Trobada de la Vall d’Albaida que es va dur a terme dins d’un ambient plenament festiu el passat dissabte a Agullent.

En resposta a aquestes acusacions, Escola Valenciana ha publicat un comunicat en què “lamenta” la nota del PPCV en què acusa l’entitat cívica d’instigar l’atac a la llibertat ideològica, a la convivència i al respecte ja que “llibertat, convivència i respecte són tres termes que defineixen Escola Valenciana i les Trobades d’Escoles en Valencià des de fa trenta anys, aplecs lúdics, cívics i reivindicatius de promoció i normalització de la nostra llengua, el nostre màxim tret d’identitat”.

Des d’Escola Valenciana recorden que “el valencià no té color polític” i que per això “tothom està convidat a ser partícip de les festes per la llengua que recorren les nostres comarques siga quina siga la seua ideologia”. L’entitat cívica ha volgut remarcar que comunicats com el del PPCV “responen a una voluntat ferma d’intent de desgast en un context marcat per les pròximes eleccions autonòmiques i municipals”.

“Escola Valenciana es nega en rotunditat a entrar en el joc del desgast sense sentit, ja que no correspon a l’entitat cívica fer campanyes polítiques. Escola Valenciana és una entitat transversal, plural, diversa i sense color polític, per això les acusacions del PPCV són inexplicables”, sosté l’entitat cívica. I pel que fa a les Trobades celebrades aquest passat cap de setmana, “que van reunir més de 32.000 persones i on es van oferir més de 200 tallers”, des d’Escola Valenciana “es corrobora que les festes van transcórrer amb total normalitat”.

Sobre el taller d’expressió plàstica al qual es fa referència per part del PPCV, “l’organització -sosté- no tenia constància dels detalls concrets del taller. No obstant açò, si alguna persona s’ha sentit ofesa, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno i el president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i l’Ús del Valencià, Josep Andrés Timor, fan públiques les disculpes en nom de totes i tots els qui conformem Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, ja que, sobretot, l’entitat vetlla per la bona educació al País Valencià”, conclou amb rotunditat la nota de resposta d’Escola Valenciana.

“Pintades amb insults” sobre unes imatges de dirigents del PP i UPyD

En el comunicat del PPCV fet públic aquest 31 de març, amb la única imatge del logotip de la formació, el PPCV condemna “l’atac frontal” que s’ha produït a Agullent “contra principis bàsics en democràcia” -en referència al pluralisme polític i llibertat ideològica, el consens, la convivència i el respecte-, així com “la utilització i manipulació de menors per a açò instigada per Escola Valenciana i emparada per l’alcalde de la localitat, Jesús Pla, de Compromís”.

Segons argumenta la formació ‘popular’ en la seua nota, l’ajuntament –d’Agullent- va habilitar una sala en un centre públic “amb cartells de dirigents polítics del PP i d’UPyD amb mofes i insults, i els organitzadors de la jornada en la qual s’emmarcava, Escola Valenciana, van propiciar que els menors participants realitzaren pintades amb insults sobre les imatges”.

Cartells de Català i Toni cantó objecte de les polèmiques pintades. Foto: @NNGG_CV

En el mateix escrit, el PP diu “lamentar” que “l’esquerra haja arribat al punt d’emprar menors en una acció que suposa un atac a la democràcia, a la convivència i al principi bàsic de respecte a les diferents ideologies i a les persones” i apunta que es tracta d’una acció “que mereix una condemna contundent per part de tots els demòcrates i, per descomptat, una condemna pública per part de Mònica Oltra i l’adopció de mesures contra el seu company de partit per actuar com a còmplice d’aquest atac”.

Comparteix

Icona de pantalla completa