Diari La Veu del País Valencià
‘Defensem un model federal on tot el món es pugui sentir reconegut’

Dos mesos abans de les eleccions autonòmiques, hui reprodueïm l’entrevista que Ràdio Terra (Escolta ací l’entrevista) va fer a Mònica Oltra, candidata de Compromís a la Generalitat valenciana i que ha segut publicada en Racó Català.

-El procés de primàries no va ser fàcil, una mica convuls. Els mitjans van transmetre aquest desacord en el reglament de primàries com un moment tens i complicat per a Compromís. Com es va viure des de dins aquest procés?

El més complex va ser arribar a un acord per establir la normativa que havia de regir les primàries. En canvi, les primàries van ser un procés apassionant, molt agermanat i amb una gran sintonia. S’esperava que el reglament hagués estat acordat abans i el fet d’allargar el debat va ser interpretat com tensions internes. Òbviament, quan moltes parts s’han de posar d’acord, això té una complexitat més gran. Sobretot si es vol fer un projecte de democràcia inclusiva i horitzontal com el que estem construint nosaltres. Però jo crec que l’esforç ha valgut la pena.

-Quins són els objectius per a les eleccions autonòmiques 2015. Fer fora del govern al PP?

La gent ja no es conforma amb construir un projecte que tingui com a premissa tirar a algú. Cal construir una alternativa política, social, cultural. Una alternativa que puguem fer entre tots i totes. No només ens hem de concentrar amb les matèries parlamentàries i la política partidista. El PP ha deixat arrasada la nostra democràcia amb una corrupció generalitzada, amb els índexs de desocupació i turisme, el tancament de l’espai audiovisual. Estic convençuda que, malgrat la situació és molt difícil, tots i totes unides podem seguir endavant.

-S’està especulant molt sobre la irrupció de Podem al País Valencià, com ho valora Compromís? És un problema afegit o bé part de la solució?

Jo crec que la democràcia no ha de ser mai un problema per a un partit polític perquè si ho és, realment el problema el té aquest partit, amb una falta de cultura democràtica. Per tant, a mi no em sembla un problema el fet que Podemos també estigui articulant-se a la nostra terra i, en tot cas, igual que amb altres forces polítiques com EUPV, es tractarà de construir, després de les eleccions, un gran àmbit polític i, sobretot, en aquelles qüestions en què tenim sintonia.

-Tenim un desorbitat deute de la Generalitat i un sistema de finançament autonòmic insuficient. Com s’ho farien per tirar endavant diferents propostes?

Necessitem un sistema de finançament just a nivell de l’Estat espanyol. Nosaltres enviarem un Varufakis a Madrid a dir-li al senyor Rajoy i al senyor Montoro que ja n’hi ha prou, que els valencians no som ciutadans de segona. És una anomalia democràtica que una comunitat autònoma com la nostra, que té el PIB per sota de la mitjana estatal i la pobresa per sobre, estiguem pagant a altres. Reclamem justícia territorial i social i si no ho entenen parlant ho hauran d’entendre als tribunals. Cal millorar la nostra situació de deute que és fruit d’un tractament injust.

-Una altra de les baralles que ha reactivitat el PP és contra la llengua i la identitat. Com ho valora Mònica Oltra?

És una estratègia molt infantil que vol enfrontar uns valencians contra uns altres. No volem caure en aquesta trampa. El tema dels símbols i la llengua està tancat, tenim l’Acadèmica Valenciana de la llengua i els símbols aprovats per l’Estatut que tenen un gran suport social. Nosaltres no entrarem en un debat estèril quan hi ha altres problemes com l’atur, la corrupció o la dependència energètica. La gent veu que aquest és un debat inútil.

-No podem deixar de banda el procés sobiranista català. Tenint en compte aquesta conjuntura complexa. Compromís proposa algun encaix del País Valencià suposant aquesta nova concepció territorial?

Sí. Defensem que la Constitució necessita un canvi profund. Nosaltres vam ser els primers de defensar un procés constituent a les Corts valencianes. Hem posat damunt la taula una proposta que pot estar a mig camí entre els que volen una reforma de poca profunditat o aquells que volen un procés constituent per començar des de zero. Defensem un model federal on tot el món es pugui sentir reconegut i aquest voldríem que fos un debat on el poble català hi vulgues participar.

-Considereu que aquest projecte federal és una demanda, ara per ara, al País Valencià?

Jo crec que seria entès com una nova reestructuració territorial més d’acord amb els temps que corren. Molt més satisfactòria per la gent que està demanant més sobirania i que no en té prou amb el marc d’autonomies actual.

-Compromís seria més partidari de modificar la Constitució per ajustar els marcs competencials o iniciar un procés en defensa del dret a decidir?

Caldria preguntar-ho a la gent. Però en un procés de reforma constituent on tot es pot plantejar crec que els valencians i valencianes es podrien sentir molt a gust. Jo crec en el dret a decidir perquè la democràcia directa fa avançar la qualitat democràtica. Una reforma com la que estem plantejant és un començar a debatre que pot culminar amb un procés de consulta.

-En aquesta proposta que planteja Compromís hi ha la possibilitat d’avançar en la idea d’uns Països Catalans?

Jo això ho veig molt fora de les prioritats polítiques que tenim aquí al País Valencià. Pot ser que hi hagi gent que ho plantegi però crec que no és un sentiment majoritari al nostre país.

Comparteix

Icona de pantalla completa