Diari La Veu del País Valencià
Els tuits catalanòfobs pels morts a l’accident aeri no quedaran impunes

Racó Català / Barcelona.

Els dos centenars llargs de tuits catalanòfobs que des d’ahir al matí han degotejat a les xarxes socials no quedaran en va. Així ho ha anunciat el ministre de l’interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, que ja ha ordenat a les forces de seguretat que investiguin l’origen i els autors de les piulades “molt ofensives” que es van publicar ahir a Twitter després de l’accident aeri de la companyia German Wings als Alps, en el qual van morir 150 persones, 37 de les quals podrien ser catalanes. Els missatges a les xarxes celebraven la tragèdia o es mofaven de les víctimes per ser catalanes.

Aquesta, però, no serà l’única acció que es durà a terme per evitar la impunitat d’aquests comentaris. La Unitat contra Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra ha obert diligències a 17 perfils de Twitter per 24 piulades que poden constituir un delicte d’odi i discriminació., segons ha informat El Matí de Catalunya Ràdio. A més, la Generalitat informarà a través del 012 de la manera de vehicular la informació que els ciutadans consideren ofensiva perquè pugui ser analitzada de cara a futures demandes i col·laborarà amb la plataforma Drets.cat i les seves accions en aquest cas.

Des d’ahir, aquesta plataforma va demanar suport als usuaris per la recol·lecta de tuits catalanòfobs per aportar-los com a prova per la denúncia que presentarà a la Fiscalia. Sergi Blázquez, president de l’entitat, ha assegurat que han rebut l’aportació de 1.000 persones i que ja estan enllestint el text que demanarà a l’estat espanyol que actuï contra aquests comentaris perquè “estem parlant de delictes tipificats al codi penal que no són perseguits pel fet de ser catalans”.

Blázquez ha demanat al govern espanyol i a les institucions judicials que “no hi hagi impunitat” perquè “si la llei és igual per tots, que ho sigui de veritat” i ha destacat que “No pot ser que quan afecti un expresident de la diputació del PP, la policia i la guàrdia civil espanyola actuï amb detencions automàtiques al cap de poques hores a la gent que ha fet piulades i en casos dels catalans, que se’ls compara amb els nazis, amb els camps de concentració, amenaces de mort al president Mas o a Oriol Junqueras, no s’actua”. La plataforma ha confirmat que demà dijous portarà els “tuits delictius” a la Fiscalia.

També indignada s’ha mostrat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que ha considerat que es tracta d’un “comportament que deixa molt a desitjar de la condició humana”. Ortega ha dit que ara “és moment de sumar esforços” i que ja “arribarà el moment en què haurem de parlar d’aquest tema, però ara no és la nostra prioritat”. Des d’Esquerra Republicana, Joan Tardà ja ha avançat que demanaran a la Fiscalia General de l’Estat “que actuï contra persones que piulen odi contra víctimes i familiars de l’accident d’ahir”.

Comparteix

Icona de pantalla completa