Diari La Veu del País Valencià
Rebuig frontal a la reforma de la Llei de muntanyes del Govern central
RedactaVeu / València

Segons CCOO PV, la reforma de la Llei de Monts “senzillament significa que, les Comunitats Autònomes amb el seu propi personal -en aquest cas els agents mediambientals, funcionaris, policia judicial genèrica- davant un presumpte delicte i sense reformar la Llei Orgànica LEcrim, no podran intervenir i es produiran situacions contradictòries”, ja que “el Poder Judicial seguirà legitimat per a requerir-nos com a Policia Judicial de caràcter genèric”.

Per al sindicat açò és una cosa “veritablement increïble” tenint en compte que les competències al medi ambient estan transferides a les CCAA.

“Una norma de rang inferior com la Llei de muntanyes, no pot modificar una altra de rang superior, com la Llei Orgànica LEcrim, i la policia judicial genèrica depèn únicament de jutges i fiscals”, anoten des de CCOO PV.

El sindicat recorda que es tracta d’un col•lectiu “amb un alt component vocacional”, amb 140 anys en el mitjà natural, sent agents de l’autoritat, policial judicial genèrica, i considerats com la policia mediambiental en totes les CCAA.

Atac sense precedents

“Transferides en els anys 80, ara sense previ avís, ens trobem davant un dels pitjors atacs que pateix la professió en les últimes dècades”, denuncia CC.OO PV, que considera que amb la reforma de la Llei de muntanyes, “el legislador aprofita per a apartar-nos dels delictes que es produeixen en el mitjà natural, també obri la porta a la privatització de la vigilància dels nostres espais naturals en desvincular la figura del funcionari del concepte agent mediambiental/forestal, cosa que no es contemplava en l’Avantprojecte de Llei abans d’entrar en el Consell de Ministres i ha sigut introduït d’amagat durant el tràmit”.

Pinars del País Valencià. Foto: Luis Lahuerta.

El sindicat recorda que desconeixia “la finalitat última” de la reforma, però “molt ens temem que no és el d’optimitzar els recursos humans” ja que “des del nostre punt de vista els divideix per la meitat. Doncs si els agents mediambientals, coneixedors de les muntanyes, rius i vies pecuàries davant un presumpte delicte, hem d’esperar que arriben les forces i cossos de seguretat de l’Estat, molt probablement, aqueix temps perdut siga irrecuperable i si a açò li sumem que les forces i cossos han d’acudir al requeriment dels agents mediambientals, agents forestals i de Policia Nacional, açò significa que deixaran de realitzar el servei que tenien previst, per a fer un altre que podria estar fent, com fins ara, l’agent mediambiental/forestal”.

Vista del Massís del Caroig.

El 55% del territori valencià, superfície forestal

Més de la meitat del territori del País Valencià està constituït com a terreny forestal (el 55 %), de forma que, segons el sindicat, “no és una qüestió d’espai, existeix lloc per a tots, considerem que no sobra ningú, el que hi ha són molt pocs efectius. Sent la col•laboració la millor i única fórmula de perseguir delictes com els incendis forestals, furtivisme, territori, fauna i flora protegida, maltractament animal o verís, tal com es realitza fins hui”.

Des del País Valencià, CCOO PV es va sumar a la unitat d’acció dels treballadors del col•lectiu representats per les seues associacions i sindicats: Associació Espanyola d’Agents Forestals i Mediambientals (AEAFMA), Comissions Obreres del País Valencià (CCOO PV), Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT), Sindicat de Treballadors/és dels Administracions i Serveis Públics-Intersindical Valenciana (STAS-IV) i Confederació General del Treball del País Valencià (CGT-PV).

Imatge de La Vallesa (Camp de Túria). Foto: Espencat.

Una reforma ‘fora de lloc’

Els agents mediambientals de la Generalitat, a través dels representants sindicals, s’han reunit amb els grups parlamentaris de les Corts i amb la Conselleria d’Infraestructures Territori i Medi ambient. “A tots els hem exposat les raons de la nostra oposició a aquesta reforma i sol•licitat que intervinguen en les Corts Generals i davant el Govern de la nació, per a suspendre aquesta reforma que al nostre judici està fora de lloc”, apunten les mateixes fonts sindicals.

Aquest col•lectiu, vocacional, efectiu, silenciós, i dispers pel territori nacional, a més de maltractat per la falta de mitjans i personal, no s’esperava un atac d’aquest calat. Estem totalment en contra de la reforma de la Llei, especialment els articles 6 i 58, fins i tot comptem amb el suport de la UPF, Jutges per la democràcia, Unió Progressista de Jutges i Fiscals, AUGC, Associació Unificada de la Guàrdia Civil i algunes ONG. Una reacció unànime que mai s’havia produït.

Comparteix

Icona de pantalla completa