Diari La Veu del País Valencià
Els Moros i Cristians són ‘un afront’ per a l’Estat Islàmic

Toni Cuquerella / diario.es

Els moros i cristians “són un afront” per a l’Estat Islàmic (ISIS), segons ha explicat el reporter Marc Marginedas en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio. El periodista d’El Periódico ha parlat sobre el seu segrest per part de l’Estat Islàmic durant sis mesos a Síria, on treballava cobrint la informació sobre el conflicte que es viu en aquest país.

Entre les seues experiències, Marginedas explica que aquesta organització terrorista volia donar-los “el mateix tracte” que se’ls dóna als gihadistes a Guantánamo, i per açò els vestien de taronja. A més explica que hi havia fonamentalment tres “gestors” del segrest, juntament amb altres captius occidentals, als quals anomenaven els ‘Beaters’, els quals usaven “les excuses més idiotes del món, consideren un afront les batalles dels moros i cristians de València, la qual cosa justificava que ens apallissaren”.

No és la primera vegada que aquesta festa, d’arrelament centenari a moltes comarques fonamentalment valencianes i alacantines, ha originat xocs amb la comunitat islàmica. Així, cal recordar la queixa en 2002 de la comunitat islàmica d’Ontinyent, que es va queixar que una comparsa desfilara sobre una catifa on hi havia escrits versicles de l’Alcorà, en considerar una “ofensa” que es trepitjaren aquestes inscripcions.

En 2006, el president de la Federació Espanyola d’Entitats Religioses Islàmiques (Feeri), l’imam de la mesquita La Unión de Màlaga, Félix Herrero, va exigir que se suspengueren els Moros i Cristians per la imatge que es dóna del poble musulmà, afirmant a més que “no tenen cabuda en l’Espanya democràtica”.

Les queixes, i altres vegades l’evolució històrica, han canviat costums de localitats que llançaven des d’un castell, mutilaven o destrossaven una figura abillada amb vestimenta àrab i barba (en localitats com Bocairent o Biar anomenada ‘la Mahoma’), i especialment des dels anys 2005 i 2006 han deixat de realitzar-se aquests costums.

Comparteix

Icona de pantalla completa