Diari La Veu del País Valencià
Víctimes del franquisme denuncien a Brussel·les la impunitat dels crims de la dictadura
ACN / Brussel·les

Els actes d’este dimarts, que han de servir per “mostrar la magnitud de cadascun dels crims comesos”, han comptat també amb la participació d’eurodiputats catalans com Ernest Urtasun (ICV), Josep Maria Terricabras (ERC) o Ernest Maragall (ERC-NeCat) i d’altres com Izaskun Bilbao (PNB) o Josu Juarasti (Bildu). L’advocat de la querella argentina, Carlos Slepoy, que s’ha mostrat convençut que finalment es crearà un context que permetrà “realitzar els judicis a l’Estat espanyol”, també ha estat present durant els actes de la jornada, acompanyat del representant de la Coordinadora estatal de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme, Chato Galante. La sueca liberal, Cecilia Wikström, presidenta del Comitè de Peticions, ha recollit este migdia la queixa sobre la impunitat dels crims del franquisme.

La germana de Salvador Puig Antich, sentenciat a mort el 2 de març del 1974, espera que esta denúncia es traduisca en “una empenteta” i que Europa faça “pressió” perquè siguen extraditats els ministres que estan imputats”, Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, sogre de l’exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón. Puig Antich s’ha queixat que “l’Estat espanyol no fa cas al tractat bilateral” i tampoc a “les ordres universals que la jutgessa ha escrit” amb la querella argentina. Segons Merçona Puig Antich, que a l’Estat espanyol els crims del franquisme continuen impunes és “un problema de voluntat política” i de “no reconeixement de què va passar” amb l’assassinat del seu germà. “És com si no anés amb ells, no volen reconèixer la quantitat d’injustícies que va rebre la gent” i tampoc que “es van saltar els drets humans”, ha apuntat.

D’altra banda, ha agraït que des d’Europa es pose atenció a estos casos de la dictadura però ha dit també que, “ja que pertanyem a la Unió Europea haguera sigut molt d’agrair” que les accions de condemna de la impunitat s’hagueren iniciat des de Brussel·les i que no hagueren hagut de marxar a fer justícia a l’Argentina. Especialment, “quan demanen que els estats membres siguen una democràcia”, ha sentenciat.

Merçona Puig Antich ha fet referència també als Premis Dignitat que van ser atorgats a la família a mitjans de gener per la seua tasca “constant i decidida per denunciar la indignitat dels processos polítics del franquisme i per aconseguir la nul·litat del procés del seu germà” i ha explicat que “fa il·lusió que un país reconega una víctima del franquisme” perquè sembla que este tipus de coses “no puguen ser”.

La presidenta del Comitè de Peticions, Cecilia Wikström, recollint la queixa sobre la impunitat dels crims del franquisme amb l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, l’eurodiputada d’Esquerra Unida, Marina Albiol, i el representant de la Coordinadora estatal de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme, Chato Galante.

Els eurodiputats Ernest Urtasun (ICV), Marina Albiol (IU), Ernest Maragall (ERC-NeCat) i Josu Juarasti (Bildu) amb l’advocat de la querella argentina, Carlos Slepoy.

Comparteix

Icona de pantalla completa