Diari La Veu del País Valencià
La Diputació d’Alacant reconeix ‘arbitrarietat’ en l’adjudicació de subvencions

RedactaVeu / Xaló.

La presidenta de la Diputació d’Alacant, Maria Luisa Pastor, segons fonts municipals de l’Ajuntament de Xaló, va indicar en una reunió mantinguda amb el alcaldes de la Marina Alta que el sistema de selecció del pla provincial “funciona a partir d’un acord entre els diputats del PSPV i PP, segons el qual es reparteixen les ajudes en el pobles on governen algun dels dos partits, i que si hi ha algun excedent més, es fa aleshores un estudi sobre on donar-ho”.

Aquest reconeixement públic, fet davant de tots els representants municipals, és, segons l’Ajuntament de Xaló “la constatació d’un secret a veus, els motius que justifiquen les subvencions de la Diputació són més polítics que tècnics i que, per tant, és un fet la manipulació històrica de les ajudes per part del dos grans partits tradicionals”.

La presidenta de la Diputació d’Alacant, Maria Luisa Pastor, va convocar els alcaldes de la Marina Alta dimecres passat per explicar la destinació de les subvencions de la Diputació als pobles de la comarca. Una gran part de l’encontre va estar destinat a explicar la destinació dels Pla Provincials d’Obres i Infraestructures 2015.

Maria Luisa Pastor.

A l’acte va assistir també l’alcalde de Xaló, Joan Miquel Garcés, qui en el torn de precs i preguntes va interpel•lar a la presidenta de la Diputació “sobre el motiu pel qual s’havia tirat enrere el pla provincials destinat a la millora de la deficient xarxa d’aigua potable del municipi, tot i presentar tots els motius tècnics que marca la llei per damunt de l’acceptació d’altres projectes”.

Davant la contestació de Pastor, la qual suposa, segons l’Ajuntament de Xaló, que reconeix “arbitrarietat i partidisme” en l’adjudicació de subvencions, el Consistori de Xaló ha tornat a demanar una reacció “immediata” de la Diputació, especialment als tres diputats comarcals, Ximo Ferrando i Juan Bautista Rosselló, del PP, i José Chulvi, del PSPV; donat que “és la seua obligació representar la comarca”. A més a més, Xaló ha anunciat que estudia sumar aquestes declaracions de Pastor a una possible causa judicial contra el Pla Provincial de la Diputació que estan estudiant els serveis jurídics de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Xaló ha destacat que es manté a l’espera de l’acceptació o no de les al•legacions al pla provincial, i que la Diputació haurà de dirimir en un plenari que es convocarà en els propers dies.

Vista de Xaló.

En cas que la Diputació no rectifique, el portaveu municipal Gerard Fullana ja ha destacat que “com a regidors del nostre poble tenim l’obligació de defensar amb tots els recursos els interessos de la nostra ciutadania, i més en un tema vital com l’aigua, tenim tota la raó i estudiarem donar tots els passos que el marc jurídic ens ofereix, que no són pocs”.

Fullana s’ha mostrat convençut que “un simple colp d’ull a les al•legacions fa preveure que si no hi ha una rectificació de la Diputació quede paralitzat el Pla Provincial i posteriorment anul•lat”.

El pla provincial per a Xaló: “un cas de justícia”

L’Ajuntament ha explicat que havia sol•licitat un projecte d’inversió per incidir en la greu situació de desproveïment d’aigua potable del municipi. Este fet havia estat corroborat per tècnics de la Diputació, així com per diferents membres de l’equip de govern de la institució.

De fet, fonts de la Diputació havien expressats dies abans la seua disposició a incloure Xaló davant les evidències tècniques que justificaven la priorització de les obres. A més, la mateixa presidenta de la Diputació s’havia reunit en diverses ocasions amb els representants de Xaló i havia reconegut la urgència. De fet, setmanes després de presentar el municipi la proposta oficial d’ajuda de 354.000 euros, tècnics de la Diputació van aconsellar el municipi fins i tot a demanar un pla extraordinari de 500.000 euros.

No obstant això, la Diputació, tot i haver enviat ja els tècnics per la redacció del projecte, va decidir en les últimes hores canviar el destinatari de l’ajuda. “La decisió contradiu la legislació”, segons denuncia l’Ajuntament de Xaló.

En aquest sentit s’expressa l’apartat 3 de l’article 26 de la llei 7/1985, que estableix l’assistència de les Diputacions als municipis condicionada a la prestació de servicis obligatoris, i més concretament als municipis que per la seua grandària no poden fer front a inversions elevades que els garantisquen.

Greuges comparatius que “evidencien el caràcter arbitrari” de les ajudes

També argumenta l’Ajuntament de Xaló incompliment de l’article 26.3 i del 36.1b, que remarquen que la Diputació “ha de concedir les subvencions amb criteris tècnics i prioritzant els serveis bàsics”, especialment a pobles com Xaló, de 3000 habitants.

En les al•legacions Xaló suma informacions que recolzen la sol•licitud de paralització del pla i reformulació del mateix. Explica que “no es justifica cap criteri tècnic per no garantir inversió per al subministrament d’aigua i sí per a una ciclovia (121.439 euros), o l’adequació d’una casa de metge per a un museu (354.000 euros) o la rehabilitació d’una casa per al seu condicionament com a refugi (140.000 euros)”. La llista de greuges comparatius “que fan evident el caràcter arbitrari de la ajudes és interminable”, apunten des de l’ajuntament de Xaló.

A més, Xaló recorda que en les darreres dues legislatures no s’ha concedit cap pla provincial al municipi, “mentre que altres pobles han gaudit de dos o més plans en el mateix període sense cap criteri tècnic al respecte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa