Diari La Veu del País Valencià
Bioparc aposta per fer de València la ciutat de l’oci ambiental
RedactaVeu / València

L’oferta presentada per Rain Forest València -gestora de Bioparc-, Costa Edutainment, EFS i Italian Entertainment Network per a fer-se amb la gestió i explotació de l’Oceanogràfic i l’Àgora i donar suport per a la dinamització de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) preveu una inversió de 56 milions durant 15 anys, amb compromís de “donar vida constant” a l’Àgora i fer de València una “ciutat especialitzada en oci mediambiental”.

Així ho va assenyalar el president de Rain Forest, José Maldonado, en la presentació, esta setmana, de la proposta per a este concurs amb el president de Costa Edutainment, Giuseppe Costa, i el director tècnic de EFS, Pere Ribalta, amb altres representants dels seus socis.

Mancant que Cacsa concloga l’anàlisi de les tres ofertes presentades, la seua previsió és que l’adjudicació es produïsca a la fi de març i la signatura “puga estar al maig o juny”. Han avançat que han compromès una inversió de 7,3 milions en l’Àgora, 16,6 milions en l’Oceanogràfic, 7,5 milions en el Museu i l’Hemisfèric, 600.000 euros en les tendes i restauració i altres 24 milions en comunicació i publicitat per a donar difusió al complex.

Segons els seus responsables, es tracta d’una proposta “global i integral”, que “cobreix tots els aspectes requerits” i pretén impulsar una “visió innovadora que integre el públic i el privat per a aportar valor als valencians”, de manera que aglutine els atractius del complex i la ciutat per a “generar una oferta turística única en el món”.

Vessant educativa per al delfinari

Per a l’Oceanogràfic, aposten per canviar “per complet” el seguint les indicacions de l’equip tècnic de l’aquari de Gènova, que gestiona Costa Edutainment, i donar-li una “orientació educativa”, amb presentacions més que ‘xous’ en les quals s’explique la vida dels animals i l’entrenador estiga pràcticament amagat.

De l’Àrtic, han assenyalat que Cacsa té una proposta per a renovar aqueix espai, amb la qual estan “d’acord”, i preveuen incorporar tecnologia multimèdia per a recrear l’aurora boreal en la seua cúpula. Segons la directora científica de Costa Edutainment, cada any hi haurà animals nous, amb un “pla d’adquisicions sostenible”, impuls de la recerca i la conservació i una redistribució per a mostrar “espècies estavella” i representar ambients.

Àgora “Into the Blue’

En l’Àgora, aposten per implantar un espectacle multimèdia interactiu permanent durant l’horari d’obertura de L’Oceanogràfic -‘Into the blue’, que convida a descobrir el món submarí- i, a més, per donar “vida constant” a aquesta “gran nau expositiva” amb un espai adaptable per a esdeveniments corporatius, musicals i exhibicions.

Des d’EFS apunten que tots dos edificis presenten “ampli rang de millora en eficiència energètica”. Al seu judici, “és durà la sol•licitud” realitzada per Cacsa i el futur gestor assumirà “condicions dures”, a diferència de les “molt favorables” que existien fins hui, i serà necessària una “molt bona gestió” per augmentar ingressos i afrontar el cànon exigit.

També han comentat que les tres visites previstes en el plec no permeten arribar “al fons, al nivell que caldria”, de manera que la revisió de l’estat de manteniment i conservació al detall es farà en els dos mesos següents a l’adjudicació per a determinar les actuacions necessàries. Sobre este tema, han apuntat que des de Cacsa “són conscients de les instal•lacions que tenen” i, d’ací, agreguen, que haja requerit inversions necessàries de manera immediata.

Respecte a la resta de recintes, que consideren “molt deficitaris”, aposten per remodelar els espais d’accés per a “dotar-los de contingut” i dinamitzar les zones comercials i de restauració. Al Museu de les Ciències tenen intenció de conjuminar contingut i continent, mitjançant esferes que funcionen com a sales d’exposició autònomes, amb possibilitat de crear ambients foscos per a utilitzar noves tecnologies i que s’aprecien des de l’exterior. Per a l’Hemisfèric, proposen una programació anual de pel•lícules.

En la presentació han subratllat l’experiència “acreditada” d’estes empreses, com Rain Forest, que aconsegueix el setè aniversari del Bioparc amb 70 milions invertits i un repunt del 5 per cent en visitants de 2014, fins sumar 525.000 i considerar-ho “l’inici de la recuperació”, l’any en què trenca la seua tendència plana.

De Costa Edutainment, creada després de vendre Costa Creuers, han destacat els seus 20 anys al capdavant de l’aquari de Gènova, fins fer-ho “rendible per als accionistes i l’ajuntament” i els més de tres milions de visitants que rep cada any en les 14 instal•lacions que opera entre Itàlia i Malta, amb més de 66 milions d’euros de volum de negoci en 2014 i més de 1.300 empleats.

Gestió ètica en el maneig d’animals

“Nosaltres en l’aigua i Bioparc en la terra som un exemple molt peculiar i avançat”, ha subratllat el seu president, qui ha explicat que aposten per fugir de l’efecte “de grans tancs amb animals” i centrar-se a “explicar com viuen”, amb ferm compromís amb l’educació i “gestió ètica en el maneig d’animals”.

Per la seua banda, Italian Entertainment Network agrupa el Grup Filmmaster, Civita Cultura i CineDistrict Entertainment i es presenta com a “líder internacional en el sector de la producció cultural d’entreteniment i esdeveniments”, responsable de les Cerimònies dels Jocs Olímpics i Paralímpics Rio 2016, entre altres cites, i que gestiona 74 museus entre els més importants d’Itàlia, amb onze milions de visitants i més de 50 exposicions cada any.

EFS és una empresa d’enginyeria que presta serveis tecnològics, amb “àmplia experiència en grans estructures i gran maquinària” que requereixen manteniment i resolució immediata de qualsevol fallada, volum de negoci de 45 milions i 800 empleats.

Comparteix

Icona de pantalla completa