Diari La Veu del País Valencià
Ferran Torrent retrata la corrupció de València en ‘Un dinar un dia qualsevol’
EP / Barcelona

“Em feia falta fer una novel·la sobre el que està passant a València, perquè estàs cabrejat i, com a novel·lista, és la teua única arma”, ha descrit sobre el llibre que presenta com a novetat el narrador en primera persona i la forma de recerca periodística.

El protagonista és un periodista veterà, Marc Sendra, obligat a reconvertir-se en treballador autònom freelance, que comença un article sobre la crisi del València CF i la venda dels terrenys de Mestalla i acaba descobrint un rerefons més tèrbol.

Es tracta d’un personatge que creu en el periodisme que es feia fa 20 anys, al qual ha utilitzat per a “globalitzar una mica la novel·la” i retratar el periodisme valencià -i la seua precarietat-, la política valenciana, la vida de les persones més humils i de les altes esferes i, inevitablement, la corrupció, ha assenyalat.

Els aliats del protagonista són petits delinqüents mig retirats i un policia, uns personatges secundaris que ha definit com ‘outsiders’ i amb els quals s’ha identificat.

“Són els qui estan fora del sistema i no són gent marginada, sinó que viuen molt bé: tenen un sentit vitalista de la vida amb el qual m’identifique, ja que em guie més pel sentit comú que pel que diu la gent, i així és com actuen aquests personatges i, per açò, el llibre té el final que té”, ha observat.

El refugi dels personatges és compartir un menjar amb vells amics, un oasi que Torrent ha reconegut com a propi per tractar-se “d’una forma de dir que estàs bé en una edat en la qual comences a tenir caiguts, i també és una forma de crear un món al marge del món”.

Quan la majoria absoluta esdevé dictadura

L’escriptor ha comentat que, com a novel·lista, no cerca solucions, però ha admès que té una causa identificada per a la corrupció: “La majoria absoluta i la impunitat que comporta, que es converteix en dictadura quan no hi ha tradició democràtica”.

Torrent ha opinat que una forma de reduir la corrupció seria rebaixar els escons quan es donara una majoria absoluta i promoure que entraren més partits i es negociara més.

“En escriure cresc juntament amb la novel·la”, ha afirmat l’autor, que no planeja l’estructura dels seus llibres prèviament, sinó que descobreix la trama alhora que el protagonista.

Comparteix

Icona de pantalla completa