Diari La Veu del País Valencià
Presentació del llibre ‘El català a l’espai de comunicació’ dijous a València

RedactaVeu / València.

Llengua, poder i comunicació conformen la tríada àuria que determina la supervivència i sostenibilitat de les cultures nacionals en un món global. Aquest volum pretén oferir una aproximació històrica al procés general de normalització del català en l’ecosistema comunicatiu de finals del segle XX i començaments del XXI.

La tesi bàsica és que l’accés d’una comunitat com la catalana a la plena normalització de la seua llengua requereix disposar d’un espai de comunicació propi, políticament reconegut, socialment institucionalitzat i funcionalment apte per a tots els serveis de comunicació i cultura en l’era digital en xarxa.

Aquest estudi d’història de la llengua pretén precisar la progressió del català en els mitjans tradicionals i en el nou entorn del ciberespai a partir de la Transició espanyola (1976-2013). Té en compte els diferents àmbits d’interès: l’evolució de la recerca, les polítiques de la llengua, la normalització en els grans mitjans, el nou ecosistema dels new media, els progressos en la definició i adopció del català estàndard, i fa un balanç per al final del període.

Josep Gifreu és catedràtic de Teoria de la Comunicació, professor emèrit a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), periodista i investigador en comunicació política i en polítiques de comunicació i cultura. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans (Secció Filològica) des de 1993. Fou vocal del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (1997-2000) i ha estat director de la revista Quaderns del cac del 2001 al 2012. És codirector de l’Observatori de la Producció Audiovisual (opa) i articulista habitual del diari El PuntAvui (Barcelona-Girona) i del setmanari El Temps (València-Barcelona).

Ha escrit i dirigit estudis dedicats a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, especialment des de l’òptica de la construcció de l’espai català de comunicació. Aquest assaig històric, que clou una línia de recerca iniciada amb la seua tesi doctoral (1982), pretén oferir un balanç crític de la progressió de la llengua catalana en l’àmbit de la comunicació dels Països Catalans davant els nous reptes del segle XXI.

Comparteix

Icona de pantalla completa