L'al·luvió de demandes per Bankia col·lapsarà els jutjats de València

‘És un problema molt seriós i molt localitzat a València. O s'actua ja o desbaratarem la jurisdicció civil’
20 febrer 2015 01:00h
El jutge degà de València, Pedro Viguer.
Europa Press / València

Així ho ha posat de manifest aquest divendres el jutge degà de València, Pedro Viguer, en una roda de premsa per a presentar la Memòria dels Jutjats de València de l'any 2014, en la qual ha mostrat la seua ‘preocupació’ per aquest assumpte.

Viguer ha explicat que els jutges han detectat aquest ‘problema’ d'entrada massiva de demandes per compra d'accions de Bankia amb la seua eixida a Borsa, i encara que ha asseverat que és ‘impossible’ dimensionar l'assumpte, sí estimen que es podrien aconseguir entre les 5.000 i 6.000 demandes fins maig. Es fixa este mes perquè acaba el termini per a poder reclamar per aquest tema.

Aquesta situació podria ‘saturar’ els jutjats de Primera Instància de València, per la qual cosa ha demanat ‘solucions i més mitjans’. En aquesta línia, s'ha preguntat: "Algú s'ha plantejat el que significarà açò per als jutjats de València?". Ha recordat que actualment els òrgans judicials estan al límit, i es compta amb tres jutges de reforç per a tractar, fonamentalment, les demandes per participacions preferents.

Però amb aquest nou ‘problema’, ha afirmat que es necessitarien altres tres jutges més, és a dir, un pla de reforç que ja s'ha sol·licitat a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) i que es traslladarà al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per a la seua aprovació, perquè "aquesta situació no l'havíem viscuda mai i els jutges estan realment preocupats", ha insistit. "És un problema molt seriós i molt localitzat a València. O s'actua ja o desbaratarem la jurisdicció civil", ha advertit.

Viguer també ha posat de manifest l'elevat nombre de procediments per productes financers complexos, que van suposar més de la meitat dels judicis ordinaris celebrats en 2014 en aquesta jurisdicció, amb un total de 2.300.

Execucions hipotecàries i desnonaments

D'altra banda, el jutge degà s'ha referit a les execucions hipotecàries i desnonaments, i sobre el primer tema ha indicat que el nombre d'execucions va ascendir l'any passat fins les 1.361 enfront de les 1.284 de 2013, la qual cosa suposa un increment del 6%. Entre 2008 i 2014, l'augment d'aquests assumptes als jutjats de València ascendeix a 30,9%.

Així mateix, en 2014 es van registrar 1.574 judicis de desnonaments, la qual cosa suposa un 2% més que l'exercici anterior. En total, als jutjats de Primera Instància van entrar l'any passat 40.732 demandes, enfront les 39.154 de l'any anterior, és a dir, un 4,4% més.

Viguer ha posat de manifest que "no n'hi ha prou amb magnífiques lleis per a fer justícia, són necessàries però no basten. Fa falta mitjans", ha dit, i ha posat com a exemple que si no es dóna justícia en un temps raonable, "s'està negant el dret a una tutela judicial efectiva i les lleis es quedaran en mers propòsits".
 
next