Diari La Veu del País Valencià
1693 vegades més diners al pagament d’interessos del deute que a polítiques d’igualtat

RedactaVeu / València.

Les quantitats relacionades amb el deute previstes per a 2015 arriben a l’escandalosa xifra de 160.231 milions. D’ells, 35.560 milions correspondran al pagament d’interessos (Capítol 3) i 124.571 a milions d’actius i passius financers (Capítols 8 i 9). Açò suposa un 9,9% més que en 2014, la qual cosa ofega la despesa pública social i la creació d’ocupació.

La Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute està anys denunciant aquesta sagnia de recursos. En aquesta ocasió, se suma a la denúncia de la Plataforma Impacte de Gènere Ja, que visibiliza com aquests pressupostos, tan condicionats pel pagament del deute, perjudiquen les dones i perpetuen la dominació. Comparem els més de 35 mil milions destinats a pagar interessos de deute amb algunes xifres destinades a mitigar la desigualtat entre els sexes:

Les polítiques d’igualtat de les dones (programa 232B) es doten amb 20,82 milions d’euros, finançats al 20% per la Unió Europea i 15% pels Fons Noruecs. Pugen el 9,2% respecte a 2014 i baixen el 45% respecte a 2009. Al pagament d’interessos del deute es destinen 1693 vegades més.

Violència de Gènere

El programa d’Actuacions per a la prevenció integral de la violència de gènere es dota amb 23,7 milions d’euros (un altre 0,005% del Pressupost), completament insuficient. El segon Pla contra la tracta de dones compta amb la ridícula xifra de 2 milions d’€. L’ajuda social només es preveu per a 500 víctimes (0,4% de les denunciants) i la d’ocupació per a 900 (0,75%). ¿Quants recursos es podrien destinar a acabar amb el tràfic de persones si no es pagaren els deutes il·legítims?

Dependència

L’Estat assignarà una mitjana de 136 euros/mes per persona a 723.471 persones en situació de dependència, solament el 45% dels sol·licitants, aportant 1.177 milions d’euros per a la cobertura del nivell mínim. Cal tenir en compte que una residència de dia costa de mitjana almenys quatre vegades aquesta xifra, així que les dones acaben per abandonar les ocupacions per a encarregar-se de la persona depenent. Si no es pagaren els interessos del deute s’hi podria destinar trenta vegades més.

Serveis Socials

L’aportació de l’Estat als serveis socials municipals serà de 7 euros/any per persona atesa. Açò és especialment greu en la situació de crisi i augment de la pobresa en què ens trobem, en les quals moltíssimes dones es fan càrrec de les seues filles i fills en solitari i amb ocupacions precàries. ¿Quanta gent es podria atendre amb les partides destinades al deute?

Escolarització Infantil

En un escenari que es titlla de recuperació econòmica i de foment de la natalitat, el programa 322A per a l’escolarització infantil de 0 a 3 anys suposa en 2015 una retallada del 75% respecte al 2010. El curs 2014­/2015 és el segon consecutiu que l’alumnat d’educació infantil de 0 a 3 anys baixa. Moltes dones, que no poden afrontar la pujada de les taxes, “decideixen” quedar-se a casa cuidant.

I aquests són solament alguns dels exemples. Urgeix l’Auditoria Ciutadana del Deute, per a determinar quins deutes són il·legítims i declarar el no pagament. Així, es podran alliberar fons per a destinar-los al realment important.

Comparteix

Icona de pantalla completa