Diari La Veu del País Valencià
L’Albufera es quedà sense aigua ‘pel desgovern’
RedactaVeu / València

Durant la segona quinzena del passat mes d’octubre, els serveis municipals de l’Ajuntament de València es van veure obligats a retirar més de 4.000 kg de peixos morts en el llac artificial de la Devesa (Parc Natural de l’Albufera).

La majoria dels peixos morts eren llisses de gran mida, però també aparegueren llobarros i anguiles. L’explicació oficial oferida per l’Ajuntament de València va ser que el motiu d’aquesta mortaldat massiva de peixos era un episodi d’anòxia provocat “per les altes temperatures”, que haurien ocasionat una manca d’oxigen en les aigües.

Tanmateix, aquesta resposta va resultar “insuficient” a Acció Ecologista-Agró, ja que les altes temperatures registrades el passat mes d’octubre “es donen també en altres èpoques de l’any, per exemple durant els mesos de l’estiu, sense que es produïsquen casos semblants de mortaldat massiva de peixos”.

Per aquesta raó, des de l’organització ecologista es va demanar més informació, en aquest cas a la Direcció General de Medi Natural, responsable del Parc Natural de l’Albufera, “per a tractar d’esbrinar si existia alguna causa complementària que haguera pogut motivar aquest episodi d’anòxia”. Concretament, AE-Agró volia saber si el nivell del llac de l’Albufera i el funcionament de les turbines de la Gola de Pujol havien tingut algun tipus de relació amb els 4.000 kg de peixos morts.

Ara, tal i com reconeix la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient en la seua resposta a AE-Agró, la versió oficial de l’Ajuntament de València “no és completament certa”, ja que les altes temperatures no van ser les úniques culpables d’aquest cas d’anòxia. “La causa de la mortandad residiría en la pobreza de oxígeno del agua debido a la presencia de una cuña anóxica que, por varios motivos (descenso de nivel, aumento temperaturas y materia orgánica), alcanzó la superficie”, explica la Direcció General de Medi Natural.

Entre 91 i 66 cm. per davall del mínim ambiental

I és que, segons es desprén de la informació facilitada per la Conselleria, el passat mes d’octubre el nivell de l’Albufera no arribava al seu mínim ambiental.

El nivell del llac va oscil•lar entre 14 i -11 cm sobre el seu nivell base (18 cm sobre el nivell de la mar). Açò significa, segons explica AE-Agró, que, quan es va produir el cas de mortaldat massiva de peixos en la Devesa, “l’Albufera estava entre 91 i 66 cm per davall del mínim necessari per al seu correcte funcionament” que, segons estipula l’esborrany del Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del parc natural, és de 80 cm sobre el seu nivell base.

Evidències del ‘desgovern’ del Parc Natural

Pel que fa al funcionament de les turbines de la Gola de Pujol, durant les setmanes prèvies a l’episodi de mortaldat massiva de peixos en la Devesa, la Conselleria, a pesar de ser l’administració responsable de la gestió de l’Albufera, afirmà no disposar de cap informació sobre aquesta infraestructura hidràulica.

Per a AE-Agró, aquesta resposta de l’administració “resulta inversemblant i evidencia el desgovern del parc natural”, ja que la Gola de Pujol juga un paper clau en la gestió dels nivells del llac, tal i com reconeix el mateix esborrany del PRUG, que afirma que “s’ha de mantindre un flux constant d’aigua i una eixida mínima a la mar per la Gola del Pujol”.

Comparteix

Icona de pantalla completa