Diari La Veu del País Valencià
Front comú d’empresaris valencians i catalans per a la reindustrialització
ACN / José Soler / RedactaVeu / Alcoi

En el marc de les jornades ‘Els eixos industrials de l’Arc Mediterrani’, organitzades per l’Institut Ignasi Villalonga, es posen en comú i s’analitzen problemàtiques i solucions per reindustrialitzar aquestes comarques, que tenen en comú un important passat tèxtil. Les dificultats de transferència de la investigació cap a les empreses, els accessos als polígons o la millora de connexions ferroviàries es troben entre les prioritats.

Així ho ha assenyalat en declaracions, el responsable de l’estudi ‘Els eixos industrials de l’Arc Mediterrani’, Lluís Català, que ha remarcat que hi ha “suficients elements” per fer un front comú d’aquestes comarques en la demanda de mesures per a la reindustrialització.

Català ha dit que es tracta de comarques amb sectors “castigats i arraconats per les autoritats públiques, que en temps de bonança han dedicat la seua atenció preferent a l’especulació immobiliària i en canvi ara en moments crítics és la indústria la que alça l’economia”.

L’autor de l’estudi ha afegit que en aquests moment en què s’intueix una recuperació industrial “calen més ajuts perquè és la indústria qui ha tret les castanyes del foc”.

Català ha indicat que la pèrdua de pes industrial és un fet comú a tot Europa però que en aquestes comarques s’ha produït una major diversificació sectorial. Entre els principals problemes que ha apuntat s’observa la dificultat de transferència de la investigació cap a les empreses, els accessos als polígons, l’accés a la fibra òptica o la deficient xarxa de mercaderies per ferrocarril.

En aquest sentit, l’autor de l’estudi apunta que la solució passaria per impulsar plans específics per part de les administracions públiques que aborden qüestions com les infraestructures, la fibra òptica o l’aprofitament del coneixement per a les indústries.

En termes semblants, el president de la federació empresarial de l’Alcoià-Comtat, Pablo Gracia, ha mostrat la seua preocupació “per la progressiva destrucció del pes industrial dins del pes econòmic, tot i que sempre hem tingut un pes important”. Gracia ha confiat que en aquestes jornades se senta parlar d’indústria, “que vinguen les administracions”.

L’alcalde d’Alcoi, Antoni Francès (esquerra) i el president de l’Institut Ignasi Villalonga, Antoni Serra Ramoneda, aquest dijous durant la inauguració de les jornades

El responsable empresarial ha afegit que aquestes jornades cerquen “cooperar i compartir experiències” en comarques que tenen “semblances industrials”. Gracia ha apostat per aprofitar el “saber fer” del sector tèxtil per reconvertir industrialment aquests territoris.

En l’actualitat, tot i la conjuntura econòmica adversa, la indústria d’aquestes comarques encara concentra vora un 20% dels ocupats d’aquests territoris, i el conjunt del territori de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani representa el 34% del valor afegit de tota la indústria de l’estat, segons que ha explicat l’Institut Ignasi Villalonga.

El seu president, Antoni Serra Ramoneda, ha remarcat durant la presentació de les jornades la necessitat que aquestes comarques “s’enganxen al tren de la recuperació econòmica que s’anuncia des d’Europa, perquè no només Catalunya o el País Valencià, sinó tot Europa seguisca conservant una primacia i paper capdavanter dins de l’activitat econòmica mundial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa