Diari La Veu del País Valencià
Mesures excepcionals després de detectar-se a Galícia un insecte letal per als cítrics
RedactaVeu / València

“Estem davant una notícia d’extrema gravetat -lamenta el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- i és absolutament imprescindible que el Ministeri d’Agricultura, en coordinació amb les comunitats autònomes, establisca un pla de vigilància, control i prevenció amb l’objecte, en primer lloc, de tractar d’eradicar l’insecte de Galícia i, en segon terme, per a impedir que puga estendre’s a altres zones perquè si açò arribava a ocórrer el futur de la citricultura espanyola es veuria seriosament compromés. Açò és una cosa molt seriosa i esperem una resposta immediata i contundent per part de les autoritats”.

Efectivament, el ‘greening’, que es propaga a través del referit insecte la presència del qual ha sigut detectada per primera vegada en la Península, és un bacteri que causa danys irreversibles en els cítrics. La referida malaltia provoca un decaïment progressiu de l’arbrat fins al punt de tornar-lo improductiu i fins i tot pot acabar matant-lo. Però és que, a més d’eixes conseqüències letals sobre el cultiu, el pitjor del cas és que ara com ara no existeixen remeis eficaços per a combatre el problema, de tal manera que una vegada establit el ‘greening’ només cap l’arrencada i la crema de les plantacions afectades per a intentar frenar el seu avanç.

Aquesta plaga es troba fermament assentada en bona part d’Àsia, d’on és originària, així com a Sud-àfrica i Brasil, on en menys de deu anys ha obligat a destruir més de 27 milions d’arbres de cítrics, o el que és el mateix, l’equivalent de tota la superfície citrícola de la demarcació de València.

També a Estats Units pateixen la presència del “greening”. A Califòrnia estan aplicant un rigorós pla de control per a impedir la seua propagació i AVA-ASAJA considera que, donades les circumstàncies, en l’Estat espanyol cal adoptar mesures preventives en la mateixa línia.

“A Califòrnia són conscients de la magnitud del problema i estan actuant en conseqüència”, assenyala Cristóbal Aguado. “Allí, -prossegueix el president d’AVA-ASAJA- estableixen controls exhaustius mitjançant paranys de monitoreig, aïllen les zones on apareix el vector transmissor del bacteri, és a dir la psila africana, i les tracten de forma massiva amb productes fitosanitaris per a impedir que es propague a altres zones. El que cal fer, per tant, és una labor gran, meticulosa, perquè si el ‘greening’ s’estén estem perduts. Reitere, per açò mateix, que esperem una resposta immediata per part del Ministeri i per part de la Conselleria d’Agricultura, que està obligada a intervenir i liderar la implantació de dites mesures contundents perquè la nostra citricultura està en perill”.

Comparteix

Icona de pantalla completa