Diari La Veu del País Valencià
El TS revisarà el dia 25 la pena de 8 anys a l’exconseller Blasco (PP)
Europa Press / València

El Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) va condemnar el passat any Blasco a huit anys de presó per dirigir el desviament d’ajudes en aquests projectes de cooperació i evitar que arribaren a Nicaragua més d’1,5 milions d’euros per a treballs d’aigua potable i canalitzacions.

Així mateix, va imposar a l’empresari Augusto César Tauroni una pena de huit anys de presó; a l’exsecretària general de la Conselleria Tina Sanjuán una pena de set anys, sis mesos i un dia de presó; per a l’exsotssecretario Alexandre Català altres quatre anys, sis mesos i un dia de presó; igual que per a l’excap del servei de Cooperació, Marc Llinares.

Enfront d’aquestes condemnes, van interposar recursos davant el TS totes les parts -acusacions i defenses-. En concret, Fiscalia Anticorrupció i l’Advocacia de la Generalitat van sol·licitar que s’elevaren les penes d’alguns condemnats i que es tingueren en compte tots els delictes dels quals s’acusava als condemnats.

Aquestes dues acusacions pretenen que el TS tinga en compte el delicte de malversació pels tres petits projectes del ‘cas Blasco’, en entendre que aquest es va cometre durant el desenvolupament dels mateixos. Si s’estimara aquest extrem, s’agreujarien les penes per a alguns condemnats que van participar en la tramitació i justificació d’aquests expedients.

Per la seua banda, també van presentar recurs davant el Suprem els nou condemnats. En concret, Rafael Blasco va requerir que s’anul·lara la seua condemna i que s’expulsara el Consell de la causa.

Ara, la Sala penal del Tribunal Suprem ha fixat per al pròxim dia 25 una vista pública amb l’objecte d’abordar els recursos presentats contra la sentència condemnatòria. No hi ha previsió de resolució de l’Alt Tribunal.

El ‘cas Blasco’ consta de tres peces. La primera, sobre la qual hi ha una vista en el TS el pròxim dia 25. I la segona i tercera, que actualment estan en fase d’instrucció en un jutjat ordinari, on es va derivar el procediment una vegada Blasco va ser condemnat i després de deixar el seu escó en les Corts.

En concret, en la peça 2 s’investiguen presumptes delictes comesos en ocasió de la concessió i gestió de subvencions en matèria de cooperació al desenvolupament a diferents ONGs durant els anys 2009, 2010 i 2011 -delictes de frau de subvencions, prevaricació, suborn, tràfic d’influències, malversació de cabals públics i falsedat documental-. En la peça 3 s’investiguen suposats delictes comesos en ocasió de les accions institucionals aprovades per a la reconstrucció d’Haití després del terratrèmol -delictes de frau de subvencions, prevaricació, malversació i falsedat-.

Comparteix

Icona de pantalla completa