Diari La Veu del País Valencià
La FSMCV tem que les comissions falleres acaben acompanyades per radiocassets
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals (FSMCV) estima que les bandes de música només suposen una inversió de l’1,45% del cost total de les Falles 2013.

Les formacions que desfilaran aquests dies per la capital i nombroses poblacions de tot el País Valencià són cada vegada més reduïdes, cosa que compromet seriosament la qualitat de la música.

Moltes bandes de música estan compostes per 10 o 12 músics que veuen més difícil, any rere any, oferir una interpretació digna en els actes on encara resisteix la presència de la música perquè, en alguns d’ells, es prescindeix d’ella per a rebaixar la factura total per aquest capítol.

Un músic pot cobrar en aquests dies entre 400 i 500 euros segons el nombre d’actes fallers contractats, que tenen preus diferents segons siga una cercavila, recollida de premis o l’ofrena. El preu per músic i acte està al voltant de 40 euros però en el cas de la despertà pot quedar en 20 euros.

La FSMCV obté les dades d’una enquesta i a partir d’un estudi econòmic de la Interagrupació de Falles de València. Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV creu, “les sinergies entre les Falles i les societats musicals, un senyal d’identitat d’aquest poble, aportarien més valor a la festa” i manifesta, “planeja la imatge d’una comissió acompanyada per música d’un radiocasset en un carro de supermercat que no donaria prestigi a les Falles”, encara que les comissions falleres opten majoritàriament per bandes de música amb una participació total estimada de 10.000 músics.

Potencial de la FSMCV

La FSMCV és una associació amb 45 anys d’existència que agrupa 539 societats musicals (el 50% de l’estat espanyol) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes d’escoles de música i més de 200.000 socis.

Les societats musicals formen un projecte social i educatiu únic en el món i són el principal agent cultural del País Valencià segons un estudi de la Universitat de València.

La Federació es posarà en contacte amb la Junta Central Fallera enguany, després d’obrir un debat el 2011 entorn del repertori, promoció i creació de música fallera que aportara valor afegit a la festa i alertara de la repetició de peces en actes fallers, com a l’Ofrena, on la majoria de les formacions, des del Micalet a la Plaça de la Verge, interpreten repetidament el pasdoble València.

En aquest sentit, la FSMCV creu que el conveni de col·laboració amb la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF), una federació integrada per 68 associacions festeres locals d’àmbit estatal, podria ser un model a seguir perquè ha vingut a potenciar i enriquir la festa de Moros i Cristians en tot l’estat i dignificar la seua música, intèrprets i compositors.

Una banda música a les Falles de València

A més, ultima un altre conveni amb l’Associació de Sant Jordi, una entitat amb 10.000 socis, responsable de l’organització d’aquesta festa a Alcoi en la qual les ‘filaes’ dediquen entre un 15 i un 20% a la música.

La qualitat que exhibeixen les societats musicals en concerts i certàmens nacionals i internacionals contrasta amb el que es pot oferir en els diferents actes de les Falles, una festa reconeguda mundialment que persegueix ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Unesco

Els experts aconsellen remarcar davant la Unesco “el sentit d’identitat de la festa i a tot i tots els que l’han feta, la fan i la faran possible”. Joan Seguí, director del Museu d’Etnologia de València creu que les Falles “no poden entendre’s sense la música o sense els artistes fallers” i recalca que des del punt de vista patrimonial i cultural formen part del mateix cos.

No obstant açò, no hi havia un apartat dedicat a la música en la resolució de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport, en la qual s’incoava l’expedient de declaració de Bé d’Interès Cultural Immaterial de les Falles de València.

La FSMCV va recolzar la candidatura del: ‘Espai cultural de les festes de les falles valencianes’, per a la seua declaració i ingrés en la Llista Representativa de Patrimoni

Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco que compta amb més d’11.000 suports fins ara i defensa un tipus d’IVA reduït per a aquestes festes que s’han vist seriosament perjudicades pel seu augment fins al 21%.

>

Entrada de Bandes Falles

Comparteix

Icona de pantalla completa