Diari La Veu del País Valencià
Puig recuperarà la gratuïtat dels medicaments per a pensionistes amb renda baixa
RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV-PSOE i candidat socialista a la Presidència de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que els socialistes recuperaran la gratuïtat de medicaments per a pensionistes amb renda inferior a 1.000 euros. Així s’ha manifestat durant la inauguració de la jornada sobre sanitat que va celebrar ahir el PSPV-PSOE en la seu de Blanqueries per a treballar en les propostes del programa de govern.

D’aquesta manera, Puig ha anunciat que el punt de partida del projecte socialista en matèria sanitària tindrà tres línies fonamentals: la recuperació de drets, la recuperació del sistema sanitari públic i la transparència i participació.

En aquest sentit, Puig va iniciar la seua intervenció assegurant que “la crisi política, econòmica i social que vivim” ha acabat amb alguns drets “que semblaven irreversibles perquè pensàvem que l’Estat del Benestar no tenia marxa arrere, créiem que podíem avançar però no retrocedir i s’ha demostrat que no és així perquè aquest dret ha entrat profundament en crisi”.

De fet, ha apuntat que la sanitat del País Valencià “és un bon exemple d’aquesta crisi” perquè “s’han erosionat els drets sanitaris dels valencians i la labor dels professionals”.

“Som l’autonomia que menys dedica a Sanitat per habitant i any”

D’altra banda, Puig ha lamentat que “es va enaltir que la privatització era més barata i prestava més atenció als pacients, però el teló ha caigut i la realitat és que som l’autonomia que menys dedica a sanitat per habitant i any, uns 200 euros menys que la mitjana nacional”. A més, ha criticat que “tenim la ràtio més baixa de llits hospitalaris, en atenció primària hi ha centres de salut cada 15.000 habitants a l’Estat espanyol i cada 18.000 a la nostra autonomia i tenim unes llistes d’espera descontrolades i ocultades”.

El líder dels socialistes valencians ha desvetlat que “durant els tres últims anys la retallada sanitària ha sigut de 1.300 milions d’euros, la partida que més s’ha retallat del pressupost de la Generalitat, l’equivalent al deute que ha de pagar el País Valencià en un any”. No obstant açò, ha apuntat que “aquest modele kamikaze de sanitat ens ha empentat a la ruïna”, però ha recordat que la jornada organitzada pels socialistes “serveix per a solucionar els problemes, estem construint una alternativa perquè ja ha passat el temps dels crits, és moment de les propostes, d’oferir solucions realistes a problemes reals”.

Punt de partida del programa de govern

Així, ha explicat que la proposta socialista es basa en tres línies fonamentals com a punt de partida del programa de govern. D’una banda, la “recuperació de drets” perquè, segons ha indicat, “l’any 86 amb la Llei General de Sanitat teníem 6.307 euros de renda per càpita per habitant i en 2013 teníem 22.300 euros per habitant, per tant, no és explicable que no es puga mantenir un sistema públic de salut”. Davant açò, ha assenyalat que “hi ha col•lectius que no poden esperar més perquè hi ha pensionistes que mantenen amb la seua pensió la seua família i han de pagar medicaments, igual que els discapacitats que estan en la mateixa situació i al final han de decidir entre menjar o comprar medicaments”.

Per aquesta raó, la prioritat dels socialistes serà “retornar la decència a la societat i a l’atenció sanitària” i ha anunciat que recuperarà la gratuïtat a discapacitats i dependents pels seus medicaments o pròtesis i també per als pensionistes amb renda inferior a mil euros”.

D’altra banda, també ha indicat que els socialistes se centraran a recuperar el sistema sanitari perquè “se’ns va dir que l’eixida per a garantir el futur de l’Estat del Benestar era la privatització que milloraria la gestió i estalviaria costos” però fins i tot la Sindicatura ha denunciat que “si la gestió de les ressonàncies fóra pública ens estalviaríem 17 milions d’euros a l’any”.

El cas de Manises

És més, ha criticat que “l’últim cas és el de Manises, ja que, hem conegut que entre 2009 i 2013 la Generalitat ha perdonat 40 milions d’euros a l’empresa que gestiona eixa àrea privatitzada, 40 milions que li ha deixat de facturar per pacients de la concessionària atesos per la pública”. Per tot açò, Puig ha anunciat que els socialistes rescataran “la gestió pública del servei de sanitat que garantisca la igualtat dels ciutadans davant la malaltia i l’eficiència”. “Hem de reflotar l’Estat del Benestar perquè és necessària una bona i eficaç gestió”, ha indicat.

Finalment, el tercer punt de partida serà la transparència i la participació perquè quan una “administració no dóna informació és perquè té alguna cosa a amagar, ho hem vist amb els comptes de les àrees privatitzades, amb la manipulació dels comptes i amb les llistes d’espera”.

Davant açò, ha assenyalat que el nou model ha d’estar basat en la transparència i en la fiabilitat de les estadístiques i, per a açò, és necessari un bon servei d’informació públic. Finalment, Puig ha recordat la frase amb la qual Ernest Lluch va acabar una Conferència que va donar fa molts anys a València: “la salut té un cost però no té preu”. “Els socialistes aspirem al fet que tots els ciutadans al marge de la seua renda i condició tinguen igualtat davant la malaltia”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa