Diari La Veu del País Valencià
El músic Carles Santos rebrà la Medalla de la Universitat de València
RedactaVeu / València

Ariño ha explicat que el reconeixement a Carles Santos s’emmarca en la preparació d’una exposició sobre tota la trajectòria del músic, que ara prepara la Universitat. La Medalla podria comptar amb el suport de la resta d’universitats valencianes.

D’acord amb la documentació presentada per a justificar la concessió de la Medalla, Carles Santos és “un artista integral que a la faceta de pianista ha sumat encertadament la d’altres àmbits artístics com el teatre, el cine o les arts plàstiques. I la fusió de tots aquests àmbits artístics dóna la seua original, multidisciplinària i extensa producció escènica”. L’expedient afegeix: “Durant els seus 53 anys d’activitat artística ininterrompuda, Carles Santos ha estat una constant dins el panorama musical europeu, i ha actuat en els festivals i auditoris més prestigiosos del món. Gràcies als seus espectacles, a més de la seua música, única i original, ha projectat cap al món tota la cultura valenciana: la nostra llengua, les nostres tradicions i la nostra iconografia”.

Nascut a Vinaròs en 1940, Santos és un artista polifacètic: pianista, compositor, pintor, escultor i ‘performista’. Començà a estudiar música de molt petit (amb cinc anys ja tocava el piano). Posteriorment estudià al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, on destacà com a alumne. Continuà els estudis a París, amb els mestres Février, Casadessus, Magda Tagliaferro i Margaret Long; i més tard a Suïssa, com a alumne de Harry Datymer. L’any 1961 començà a actuar com a pianista, interpretant obres de Bartók, Schönberg i Webern.

L’any 1968 es traslladà als Estats Units, on va conéixer músics d’avantguarda com John Cage, l’obra del qual marcà molt el seu estil i estètica posteriors, i que ha passejat com a intèrpret pels escenaris d’arreu del món.

Els anys setanta fundà, junt amb Josep Maria Mestres Quadreny, el Grup Instrumental Català (GIC). Durant aquesta època va conéixer Pere Portabella, amb qui començà a treballar en el cinema com a compositor, intèrpret, guionista i fins i tot realitzador.

Des de 1978 es dedica exclusivament a la composició i interpretació de la seua pròpia obra.

Carles Santos ha rebut diverses mencions a la seua tasca i projecció artística: Premi Ciutat de Barcelona a la Projecció Internacional 1996, Premi Ciutat de Barcelona Música 1993, Creu de Sant Jordi Generalitat de Catalunya 1999, FAD 1998, Premi Nacional de Composició de la Generalitat de Catalunya 1990, Premi Nacional de Teatre 2001 de la Generalitat de Catalunya, Medalla d’Or del Cercle de Belles Arts 2007. Millor obra parateatral 2008 per l’Associació de Crítics de Barcelona per BROSSALOBROSSATDEBROSSOT 2008, Medalla d’Or de la Universitat Jaume I de Castelló. En tota la seua trajectòria ha rebut diversos premis MAX i el Premi Nacional de Música 2008.

Nou sistema accés La Nau

D’altra banda, el Consell de Govern ha aprovat establir, de forma progressiva, un preu simbòlic per a determinades activitats que la institució ofereix en el Centre Cultural La Nau. El vicerector de Cultura, Antonio Ariño, ha explicat que la decisió no es pren amb finalitat de recaptació, sinó per tal de racionalitzar l’accés a aquestes activitats i evitar cues innecessàries.

Fins ara, a les representacions teatrals, musicals i les Serenates s’accedeix després de la recollida d’una entrada, i quan s’ha guardat una cua en el carrer. Després, per accedir a la sala, i amb l’objecte d’ocupar un lloc preferent, s’organitza una segona cua. Aquest sistema ha rebut nombroses crítiques.

El nou sistema permetrà reservar amb antelació l’entrada per Internet, o en La Tenda de la Universitat, i obtenir l’assignació de la butaca pertinent.

Així, s’estableix un preu de dos euros per entrada per als espectacles habituals, i de tres euros per a les Serenates.

Comparteix

Icona de pantalla completa