Diari La Veu del País Valencià
Joan Francesc Mira inaugura els Encontres a Beniarbeig
Tomàs Llopis / Beniarbeig

Després de les intervencions de l’alcalde, Vicent Cebolla, i de Tomàs Llopis en nom de la comissió organitzadora, Pau Banyó va presentar el conferenciant de qui va destacar la seua extensa obra escrita i el seu compromís cívic.

Joan Francesc Mira va començar lamentant que entre totes les commemoracions de l’any 1992, no hi haguera ni una sola paraula oficial de record per al 5é centenari de l’elecció per unanimitat de Roderic de Borja com a Papa, així com del fet que una família xativina fóra capaç d’instal·lar-se a Roma, acumular una immensa fortuna i accedir al soli pontifici vencent les poderoses famílies de l’alta noblesa italiana.

Segons Mira, si Alexandre VI haguera estat de Tordesillas o d’Alcalá de Henares, s’haurien fet congressos internacionals i celebracions de tot tipus, però els valencians no hem sabut valorar el fet singular d’haver tingut dos papes en la nostra història.

Els Borja -va dir el conferenciant-, amb la torre, el pati i els apartaments “Borja” són els únics papes que tenen un conjunt arquitectònic amb nom propi als palaus papals, la qual cosa dóna la mesura de la seua gran aportació en una època crucial de la història europea.

Després de repassar i de desmitificar l’estil d’exercir el papat a l’Edat Mitjana, del qual no s’escapen els Borja, Mira va detallar els aspectes personals de la família, els principals problemes polítics i culturals que van haver d’afrontar i va il·lustrar l’exposició amb constants referències a la Roma actual on encara hi ha abundants vestigis dels nostres papes.

Finalment, el conferenciant va tenir paraules per a explicar i desemmascarar els interessos que han mogut la llegenda negra que envolta la família xativina i es va aturar a comentar les principals obres literàries que s’han escrit sobre els Borja.

L’acte va acabar amb un animat col·loqui que fins i tot va derivar en al·lusions a les branques en què s’ha dividit la descendència borgiana.

La propera conferència, a càrrec d’Antoni Espí, professor i poeta, tractarà sobre “Estellés i els clàssics llatins” i tindrà lloc el proper 26 de febrer a les 19:30 h.

Comparteix

Icona de pantalla completa