Diari La Veu del País Valencià
Exigeixen mesures per acabar amb els robatoris en granges de porcs de Castelló
RedactaVeu / Castelló

El diputat autonòmic de Compromís, Josep Maria Pañella, va exigir al Consell mesures per incrementar la seguretat per fer front a la preocupant proliferació de robatoris en granges de porcs de les comarques de Castelló.

El diputat, en una iniciativa parlamentària en les Corts Valencianes, demanava al Consell incrementar el control per evitar vendes d’animals robats, i que des del govern autonòmic s’instara per una modificació del Codi Penal tal i com demanen els afectats, per tipificar els delictes en el sector agrari d’acord amb la transcendència real que tenen.

Aquesta denúncia, es feia pública després que Unió de Llauradors llançara la veu d’alarma, en desembre, per l’alarmant increment d’aquests robatoris en diversos municipis de les comarques de Castelló, on es sospitava que donat l’alt volum dels animals sostrets, s’estaria davant d’una organització que podria tindre perfectament assegurada la posterior venda dels exemplars.

La resposta que dóna ara el conseller de Governació i Justícia es limita a dir que la seguretat ciutadana és competència exclusiva de l’Estat i correspon a les seues forces i cossos de seguretat, i també, per tant la prevenció i investigació dels actes delictius quan aquests tenen lloc al medi rural.

Després “d’espolsar-se” tota responsabilitat, critica Pañella, diu que el Consell ha ofert màxima col·laboració al Govern central i als afectats, “que han participat activament i han traslladat nombroses propostes”. Ha explicat tan sols, la creació d’un dispositiu preventiu de seguretat rural per part de la Policia de la Generalitat, vinculat a la traçabilitat dels productes, per després, reconéixer que el dispositiu s’ha centrat en sotmetre a control 412.421 quilos de productes hortofructícoles.

En la resposta, explica Pañella, el Conseller “evita demanar cap modificació del Codi Penal en referència als robatoris agraris, al·legant que el Govern central ja té un avantprojecte que en teoria ha de modificar els furts i robatoris”.

Per a Josep Maria Pañella “en la resposta del Consell, ens diu clarament que si volguera, podria fer més del que fa, ja que fins ara no s’ha fet res per protegir els grangers dels robatoris, els quals, a més de patir una crisi pel preus i per l’encariment permanent de la producció, ara pateixen els robatoris i una administració que s’oblida d’ells”.

Comparteix

Icona de pantalla completa