Diari La Veu del País Valencià
La UA acull la I Jornada sobre mitjans de comunicació en català al País Valencià
Xavier Pérez / Alacant

Durant una jornada un centenar d’alumnes de la Universitat d’Alacant han assistit a aquest esdeveniment que segons els organitzadors “ha sigut un gran èxit, tant per la qualitat dels ponents i els continguts, com per la participació dels estudiants”.

La primera de les ponències va estar a càrrec de Josep Gifreu, professor, comunicòleg, assagista i periodista. Gifreu va posar sobre la taula una anàlisi dels mitjans de comunicació en català i la “revolució que ha significat Internet”. També assenyalà la importància que tindria que Catalunya “fóra un estat perquè Europa reconeguera la llengua”.

Gifreu lamentà la pèrdua de RTVV i qualificà el tancament de Canal 9 com “una de les agressions més greus que ha patit la cultura valenciana”.

A continuació se celebrà una taula redona sobre ‘Ràdio i televisió al País Valencià: reconstrucció o construcció?’ on participaren Francesc Manel Anton, Amàlia Garrigós, Paco Lloret (Radio Altea), Javier Marzal, moderada per Sandra Montserrat.

Tots els ponents destacaren la desfeta que ha suposat el tancament de Canal 9 i alhora exigiren al nous governants que posen en marxa aquest mitjà de comunicació “que vertebra el País i impulsa l’ús social de la llengua”.

També destacaren que fa falta fer un ‘reset’ i d’acord amb la ILP presentada a les Corts fer una ràdio i una televisió amb una plantilla de 700 o 800 persones, independent, plural i de qualitat.


Taula redona sobre RTVV
Per la vesprada, es va celebrar la Taula Redona, ‘Premsa i ciberpremsa: cap a on creixem?’ on participaren Francesc Martínez, professor del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat València, Moisés Vizcaíno, editor i coordinador de La Veu del País Valencià, Vicent Partal, director de VilaWeb, Francesc Viadel, professor del Departament de Periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i com a moderadora, Mar Iglesias, professora del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant.
>

Francesc Martínez va presentar un exhaustiu estudi sobre l’evolució dels mitjans de comunicació al País Valencià i ressaltà l’augment de mitjans digitals i el retrocés de mitjans en paper.

L’editor de La Veu del País Valencià, Moisès Vizcaino explicà per què va nàixer La Veu “davant del desert comunicatiu en valencià” i els obejctius d’aquest mitjà: el canvi social i la vertebració del País Valencià”. Des de La Veu del País Valencià estem tocant a la porta de la societat valenciana dient que som un mitjà que necessitem “agermanar” molta gent, necessitem capital i empresaris que aposten per això. A més capital i més inversió, més possibilitats de sobreviure en el mercat.

“Nou diari en paper per al PV”
Vicent Partal, director de Vilaweb, anuncià la possibilitat de llançar un nou diari en paper al País Valencià i que aquest 2015 és possible pel canvi en el govern de la Generalitat. Intervenció de Vicent Partal.

Per últim, Francesc Viadel, qualificà el tancament de RTVV com “l’explosió del règim del PP” i va insistir en la necessitat de fer un mapa socilingüístic del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa