Diari La Veu del País Valencià
Concentracions hui a les ciutats de la justícia d’Alacant i València
Redactaveu / València

Aquest divendres 30 de gener els funcionaris de Justícia cobraran en nòmina solament una part de la paga extra deguda de desembre de 2012 i que els tribunals reconeixen com indegudament detractada.

Açò suposa, segons declaracions de Marián Rubí de la Vega, responsable de CCOO en el Sector de Justícia, “un incompliment flagrant del compromís acordat amb els sindicats per a retornar la totalitat de l’extra -tal com exigeixen les moltes sentències recaigudes en els jutjats del contenciós-administratiu-.

També suposa, segons la representant de CCOO PV, una “aixecada de camisa al conjunt de treballadores i treballadors de Justícia, a més d’una altra irresponsabilitat en la gestió econòmica de la Generalitat”, ja que ara “ens forcen a presentar més de 4.000 demandes en les sentències de les quals s’imposaran costes a l’Administració i s’exigirà el pagament d’interessos, i tot açò comportarà un cost addicional per a les arques públiques”.

L’Administració al•lega que no pot incomplir la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat fent la devolució íntegra, assegura Rubí de la Vega, qui afegeix que no obstant açò “l’Administració no va tenir cap problema a incomplir, amb ple coneixement, la Llei Orgànica del Poder Judicial en llevar-nos-la a pesar que legalment no podia”.

Incompliment de compromisos

L’incompliment dels compromisos per part de l’Administració ha obert una crisi en les relacions amb els sindicats, els representants dels quals consideren “un engany i una estafa” la ruptura de l’acord signat al maig de 2014, en el qual es comprometien a abonar íntegrament al funcionariat de Justícia la paga extra deguda.

“Les conseqüències d’aquest incompliment -ha declarat Santiago Alegre, responsable de la Secció Sindical d’UGT-Justícia al País Valencià- van més enllà de la devolució o no d’uns diners indegudament retinguts, ja que sabem que es recuperarà per via judicial, el que no recuperarem és la confiança en uns responsables polítics que incompleixen sistemàticament els acords aconseguits amb els representants dels treballadors; un polític que incompleix la seua paraula no mereix la confiança de la ciutadania”.

Canvi de criteri a última hora

El que més ha indignat els treballadors és que el canvi de criteri s’haja produït a última hora i sense que des de la Conselleria d’Hisenda “hagen sigut capaços de proposar una solució alternativa al conflicte que ells mateixos han suscitat”, la qual cosa força ara als funcionaris a acudir a la via judicial, asseguren els sindicats, “amb la conseqüent saturació d’uns jutjats ja sobrecarregats”.

Davant aquesta situació de crisi, els sindicats UGT i CCOO realitzaren ahir dijous una concentració davant les portes de la Ciutat de la Justícia de Castelló i realitzaran noves concentracions hui divendres davant les Ciutats de la Justícia de València i Alacant, a les 10:30 hores, per a demanar la dimissió del conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, i del conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaria, amb el lema “Sr. conseller, si no compleix, vaja-se’n”.

Imatge d’arxiu d’un protesta de funcionaris a la Ciutat de la Justícia de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa