Bárcenas: ‘Rajoy coneixia la comptabilitat B del PP des del principi’

L'extresorer del PP sosté que no hi ha un sol apunt de la llibreta que ‘no siga real’
23 gener 2015 01:00h
L'extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, aquest divendres a l'Audiència Nacional.
ACN / Madrid

L'extresorer del PP ha explicat que Rajoy va conéixer aquestes pràctiques quan va assumir el càrrec de secretari de l'àrea d'acció electoral, ja que va començar a percebre una quantitat en negre pel càrrec i pel nivell de responsabilitat que va assumir.    "Tots els apunts són rigorosament certs i totes les quantitats rebudes per les persones que hi figuren són reals", ha insistit Bárcenas, per afegir que l'encarregat de lliurar aquests diners era "el tresorer nacional Álvaro Lapuerta" i que ho feia mitjançant un sobre en efectiu. Bárcenas s'ha mostrat disposat a assumir "la part de responsabilitat" que li correspon perquè ha estat una pràctica "incorrecta" i una "equivocació".   
"En definitiva qui s'ha beneficiat d'aquesta comptabilitat ha estat el partit i serà qui tinga més responsabilitat. El gerent, que és el que jo he sigut, no tenia capacitat per muntar una comptabilitat d'aquestes característiques", ha puntualitzat.

Luis Bárcenas ha arribat a la seu de l'Audiència Nacional per comparéixer al jutjat Central d'Instrucció número cinc en compliment de les mesures cautelars que li va imposar el jutge Pablo Ruz, a banda de dipositar una fiança de 200.000 euros per eixir de la presó. L'extresorer del Partit Popular haurà de comparéixer davant la sala tots els dilluns, dimecres i divendres, i no podrà eixir de l'Estat. Aquestes són les mesures imposades per Ruz per minimitzar el risc de fuga.    Les declaracions de Luis Bárcenas no han quedat ací, sinó que també ha desvinculat l'expresident espanyol, José María Aznar, dels comptes ocults del partit: "Jo no tinc coneixement que sabera que existia perquè coincideix amb uns anys en què la comptabilitat s'organitza amb Rosendo Naserio i no sé qui és la persona que li dóna la instrucció".

"Les explicacions del PP són absurdes" Bárcenas ha dit que és "absurd" que des del Partit Popular només el responsabilitzen a ell d'aquesta comptabilitat perquè "si fóra meua i ingresse jo els diners, doncs no em dedique a pagar temes relacionats amb el partit, em quede amb els diners jo". "L'explicació que dóna el Partit Popular és absurda. El que falta en algunes persones al PP no és una qüestió de pell, sinó que afecta el cervell", ha sentenciat.       Bárcenas ironitza sobre el seu reingrés al partit Luis Bárcenas també ha tingut temps per a la ironia quan se li ha preguntat si té intenció de sol·licitar el seu reingrés al Partit Popular: "Estic meditant-ho seriosament i enviaré la carta en breu. Seria una opció perquè jo estic en aquests moments en excedència forçosa".   Finalment, ha assegurat que no té previst aportar cap més documentació compromesa i ha acabat defensant la legalitat dels seus ingressos: "Els únics diners que tinc són els de Suïssa, que he guanyat amb una activitat professional des del 1989, l'any en què vaig obrir el meu primer compte a Suïssa".
 
next