Diari La Veu del País Valencià
Ajudes per a l’ametler murcià i andalús, però no per al valencià
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors sol•licita a la Conselleria d’Agricultura que “complisca amb el seu compromís” i “publique ja” l’ordre d’ajudes per a la reconstitució del potencial productiu del cultiu de l’ametler afectat greument per la sequera durant el passat any 2014.

El País Valencià, juntament amb Múrcia i Andalusia, es van comprometre en el mes d’octubre passat a destinar una ajuda a la replantació d’ametlers morts afectats per la sequera. A data de hui, els governs de Múrcia i Andalusia han complit la seua promesa i publicat les seues normatives, “mentre que ací encara s’està a l’espera”, denuncia la Unió en un comunicat.

De fet, la Unió ha sol•licitat “reiteradament” a la Conselleria d’Agricultura una línia d’ajudes per a compensar els danys causats per la sequera. Fruit d’aquesta pressió ,es va publicar el passat 9 de gener una Ordre per la qual s’establia el procediment per a la concessió d’ajudes destinades a reparar els efectes produïts per la sequera en l’àmbit del País Valencià. La Unió ja ha criticat durament aquestes ajudes per considerar-les “ridícules” i “molt allunyades de la realitat dels danys ocasionats per la sequera” ja que únicament consisteix en la bonificació dels interessos d’un nou préstecs que se subscriga per ajornar el pagament de les anualitats de 2015 i 2016 subscrites en el marc de les ajudes a la primera instal•lació o plans de millora.

30 milions en danys

Malgrat negar-se a donar ajudes directes per la sequera de forma generalitzada, per al cultiu de l’ametler existeix un “compromís en ferm” de donar-les encara que segueixen sense concretar-se. No cal oblidar que els efectes de la sequera en els camps d’ametlers “han sigut quantiosos”.

Exemple d’açò és l’estimació de danys realitzada per la Unió que ascendien, només en aquest sector, a vora 30 milions d’euros. Les comunitats autònomes productores de València, Múrcia i Andalusia van acordar amb el mateix Ministeri d’Agricultura habilitar una ajuda directa cofinançada al 50% pel Ministeri i les CC.AA als productors d’ametla per l’arrencada i replantació dels ametlers morts pels efectes de la sequera.

Greuge comparatiu

Segons explica Unió, en les normatives aprovades a Múrcia i Andalusia s’ha habilitat una ajuda de 6 euros per cada ametler arrancat i replantat.

No obstant açò, els agricultors del País Valencià “encara esperen que es complisca la promesa” del mes d’octubre passat. “Aquest greuge comparatiu amb els productors de les altres dues comunitats ens posa en una situació de falta de competitivitat, ja que nosaltres haurem de, per a recuperar el potencial de producció perdut, assumir unes despeses que ells no hauran de realitzar”, assenyala Juan Pastor, responsable de fruita seca de la Unió de Llauradors.

Foto: Diari de Mallorca.

En algunes explotacions de les comarques del sud d’Alacant i de l’interior de València els danys en arbrat superen el 50%, per la qual cosa es requeriran requerir grans inversions per a tornar a recuperar el seu potencial productiu i, segons la Unió, “si no arriba l’ajuda s’abandonarà”. Pastor indica que “a diferència d’Andalusia o Múrcia, on els productors d’ametla ja fan les labors necessàries per a la replantació en disposar de fons assegurats, ací si la normativa no ix immediatament no es podran fer i es perdrà almenys un any. Em fa la sensació que pretenen que ens desmoralitzem, no demanem l’ajuda i així la dediquen a altres coses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa