Diari La Veu del País Valencià
Ribó: ‘Barberá atorga terrenys públics a l’Església contra els interessos dels valencians’
RedactaVeu / València.

El Grup Municipal de Compromís exigeix desvincular el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Arquebisbat de València, de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), perquè no té res a veure amb l’ordenació territorial estructural de la ciutat.

Segons ha dit el portaveu de Compromís, Joan Ribó, aquest conveni “només serveix per amagar els canvis que es fan en eixe conveni, que estableix canvis de titularitat i, per tant, de transmissions patrimonials. A més, minimitza els costos de la cessió de terrenys a l’Església, que passa de l’obligació de pagar 1.951.852€ a només 282.487€. En definitiva, s’atorguen uns terrenys públics a una autoritat religiosa i, a més, se li rebaixa el preu: tot un acte contra els interessos dels valencians”.

El conveni entre l’Ajuntament i l’Arquebisbat data de l’any 2000, i suposa una concessió de 75 anys de terrenys públics per a usos de l’Església catòlica. Amb tot, al llarg d’aquests anys hi ha hagut certes anomalies, per les quals algunes de les parcel·les havien d’haver retornat a mans municipals.

Per a Ribó, “és sorprenent que, a través d’un PGOU, es passe de cedir uns terrenys públics a permetre canvis en la titularitat patrimonial. Els veïns i veïnes de València no tenen per què perdre parcel·les públiques per una decisió que, a més, no passa per cap òrgan de govern, sinó que únicament està sotmesa a la discreció de l’alcaldessa. I per a més ‘inri’, amb un període d’al·legacions que es redueix, dels 45 dies del Pla General, a només 20 dies. Clarament s’està amagant una operació obscura, amb què, a més, es perdona a l’Església la major part del pagament que havia de fer a l’administració pública”.

El regidor de Compromís a l’Ajjuntament de València, Joan Ribó.

Per tot això, Compromís ha exigit, primerament, que es retire de la revisió del PGOU el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Arquebisbat i que, en qualsevol cas, siga el Servei de Patrimoni qui encarregue taxacions independents sobre totes les parcel·les afectades per eixe conveni. Una petició que ha formalitzat el portaveu de la coalició basant-se en diversos punts.

Un garatge de pagament sense aprofitament lucratiu?

En primer lloc, el conveni estableix que els usos de les parcel·les cedides a l’Arquebisbat no han de tindre cap aprofitament lucratiu. “Un extrem que es contradiu amb l’actual parròquia de San Josemaría Escrivà de Balaguer, situada al carrer Marina Baixa, molt a prop de l’Hospital Arnau de Vilanova, on s’ha habilitat un garatge de pagament per a vehicles particulars”, apunten des de Compromís.

Pagament de 642.000€

En segon lloc, en el barri de Sant Isidre, concretament al carrer Josep Andreu Alabarta, l’Arquebisbat va canviar d’ús educatiu a religiós la parcel·la cedida. Per això, l’Ajuntament va expropiar els terrenys per 330.000€; “però l’Església ha renunciat construir allí cap temple, i ara el solar retorna a mans municipals, amb la diferència que l’Ajuntament ha de pagar a l’Arquebisbat més del doble: 627.137€”. A més, en el conveni apareix un espai situat a la plaça Major, just al costat de l’església de Pinedo. “Si l’any 2000 aquest espai s’entregava a la ciutat de manera gratuïta, ara, per contra, li toca pagar a l’Ajuntament altres 642.657€”.

Finalment, amb el conveni a la mà, el consistori havia entregat a l’Arquebisbat una parcel·la a la plaça Cors de la Mare de Déu per a celebrar actes religiosos a l’aire lliure; ara, l’autoritat religiosa renuncia a aquest espai i, per això, és compensada amb 1.026.707€.

Aquesta operació és per al portaveu de Compromís especialment “inaudita perquè l’equip de govern decideix pagar per un espai que està just al costat de la plaça de la Mare de Déu on, per ordres de Rita Barberà, està prohibit fer cap acte que no tinga el seu vist-i-plau”.

“És a dir –ha explicat Ribó-, el PP censura els actes públics en la plaça de la Mare de Déu i deixava la plaça del costat perquè l’Església fera els seus actes religiosos. Ara, d’una banda tota la plaça de la Mare de Déu servirà per a possibles actes religiosos i, a més, es compensa l’Arquebisbat amb més d’un milió d’euros”.

Comparteix

Icona de pantalla completa