Diari La Veu del País Valencià
Jorge Pardo: Les bandes són el referent de la música a València
EFE/ València

Jorge Pardo considera que les bandes són “el rovetllet de l’ou” de la música a València i que són els responsables que el País Valencià siga “una gran pedrera de músics de tots els estils”.

Així ho ha reconegut aquest músic, guardonat al gener com el Millor Músic de Jazz Europeu per l’Acadèmia de Jazz Francesa, qui ha reconegut que, encara que siga “un tòpic, és increïble el nivell musical que hi ha a la ciutat”.

Pardo (Madrid, 1956) ha estat a València on ha oferit una classe magistral sobre composició i improvisació en el jazz a la seu de la Societat General d’Autors i Editors.

“Improvisació i composició són, en el fons ,la mateixa cosa perquè una composició és com una improvisació posada en el paper”, assevera el flautista i saxofonista, qui ha col·laborat, entre d’altres, amb músics com Chick Corea, Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Pat Metheney, Santiago Auserón o Tete Montoliu.

Jorge Pardo assegura que hui en dia la informació per a aprendre música està a qualsevol lloc, per la qual cosa més que ensenyar els seus alumnes pretén estimular-los perquè no tinguen por de ser originals.

Es tracta, segons reconeix, que cada músic siga “valent, desxifre el seu propi llenguatge i cerque la música que no està als llibres, perquè cadascú té la seua veu”.

Açò és el que ha anat fent al llarg de la seua trajectòria, en la qual admet haver begut de “moltes i molt diverses fonts”.

Pardo cita el flamenc i el jazz com les principals d’eixes influències, encara que el rock, la música del Carib, la brasilera, l’índia, l’andalusina o l’africana són algunes de les músiques que integren una llista que podria continuar “durant quinze minuts”, bromeja.

Amb tanta diversitat d’influències, Pardo es veu incapaç de classificar el seu estil. “No sé molt bé quina és la meua música”, proclama.

En tot cas, la seua música l’ha portat a ser el primer espanyol que obté el premi al Millor Músic Europeu de Jazz, un reconeixement que rep amb alegria i pel qual se sent honrat.

“Els premis mai són justs del tot”, amplia Pardo, ja que,segons ell, “l’art no és com l’esport. Hi ha grandíssims músics a Europa, a Espanya, fins i tot a València que ho mereixerien”.

El músic defineix la seua vida com una “gira constant”, encara que afirma que ara està centrat en la del seu últim disc Huellas, que es va publicar fa quasi un any.

A més, té previst viatjar a l’Índia “en breu” i espera un estiu carregat d’activitats, en el qual espera participar a festivals d’Espanya, Europa i Amèrica.

>

Jorge Pardo Quartet

Comparteix

Icona de pantalla completa