Diari La Veu del País Valencià
La Unió calcula en més de 125M€ les pèrdues de la campanya citrícola
RedactaVeu / València

Un estudi elaborat per la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià estima que les pèrdues directes per als productors de cítrics en algunes comarques del País Valencià són superiors, durant el que es porta de campanya, als 125 milions d’euros.

Si bé la campanya citrícola no és bona en altres zones del País Valencià, les majors pèrdues se centren en les comarques del Camp de Túria, la Ribera Alta i la Baixa i el Camp de Morvedre, on es parla ja com “una de les pitjors des de fa molt temps amb preus similars als de fa cinquanta anys”.

L’estudi està basat en dades oficials, tant en superfície conreada com en produccions i preus. Per a fer-se una idea de la magnitud de les xifres cal indicar que solament citricultors de les comarques de les Riberes de València, i Camp de Túria i Morvedre perdran, al no ingressar, per exemple l’equivalent al 25% dels beneficis de Mercadona durant tot l’any 2013.

Ribera Alta i Baixa, Camp de Túria i Camp de Morvedre

Se centra de moment l’estudi en les comarques més perjudicades, que són la Ribera Alta i la Ribera Baixa; el Camp de Túria i el Camp de Morvedre, i cal tenir en compte que encara resta campanya tant en aquestes com en altres zones. La comarca on es donen majors pèrdues és la Ribera Alta amb més de 61 milions d’euros, seguida del Camp de Túria amb 34 milions i la Ribera Baixa i el Camp de Morvedre amb 16,5 i 13 milions, respectivament.

Per espècies varietals destaquen amb 87,5 milions d’euros les taronges, la varietat de les quals més afectada amb escreix resulta la navelina, i en mandarines amb 37,5 milions d’euros les pèrdues se centren fonamentalment en la varietat clemenules.

Els citricultors afectats han vist com els preus que reben per la seua fruita, en el millor dels casos, oscil•len entre els 5 i els 12 cèntims d’euro per kg en taronges i clementines, la qual cosa, a més d’un li ha recordat els preus que percebien els seus iaios fa moltíssims anys.

Conselleria i Ministeri: ‘culpables per acció o omissió’

La Unió considera urgent que tant la Conselleria com el Ministeri d’Agricultura, “principals culpables per acció o omissió” d’aquesta situació catastròfica, “es posen a treballar de veres i facen polítiques adequades que afavorisquen els agricultors i no uns pocs lobbies que solament representen a quatre i que arruïnen el camp valencià”.

En lloc d’actuar, segons La Unió, “hi ha una passivitat total dels poders públics que miren cap a tots els costats menys cap on haurien de mirar, que és evitar la mort de l’agricultura en general i en concret de la citricultura valenciana. No hi ha hagut en els últims anys ni una sola reunió entre el sector i la Conselleria d’Agricultura per a analitzar la situació de les diverses campanyes citrícoles”, denuncia la Unió, que demanda també la unitat de tots els citricultors per a exigir solucions perquè “en el bar no es resolen els problemes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa