Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional arxiva la causa pel genocidi en Mauthausen

Antonio Maestre

El ple de la sala penal de l’Audiència Nacional, presidit pel jutge Grande Marlaska, ha arxivat la causa per genocidi en els camps de concentració nazis de Mauthausen Sachsenhausen i Florssenburg, argumentant que la reforma de la llei de justícia universal impulsada pel Govern del Partit Popular, despulla els ciutadans espanyols de la tutela dels jutjats espanyols quan hagen sigut víctimes dels més greus delictes fora de les nostres fronteres.

A pesar que l’Audiència Nacional reconeix la provada existència de víctimes espanyoles en Mauthausen, Sachsenhausen i Florssenburg, argumenta que no és possible jutjar per genocidi el succés en virtut de la reforma legal del PP. Així ho arreplega en el punt dos de l’exposició de motius per a l’arxiu de la causa:

“La Llei Orgànica 1/2014 de 13 de març, de modificació de la Llei Orgànica 6/1985 d’1 de juliol, del Poder Judicial, relativa a la justícia universal, despulla els nacionals espanyols de l’empara dels tribunals espanyols, quan havent sigut víctimes dels crims més greus en l’escala de retret penal, aquests crims, s’hagen comés fora del territori espanyol per ciutadans estrangers no residents o que no es troben en sòl espanyol”.

Per al ple de l’Audiència Nacional, la reforma de la llei de justícia universal impedeix ‘de facto’ el dret a la tutela efectiva recollida en l’article 24.1 de la Constitució. La sentència ha comptat amb el vot particular de quatre dels dèsset jutges de la sala, que argumenten que l’Estat està obligat a perseguir els delictes de genocidi i contra la humanitat que la reforma de la justícia universal presentada pel Govern durant aquesta legislatura està impedint.

La demanda per genocidi i delictes de lesa humanitat va ser presentada en 2008 contra tres vigilants dels camps de concentració, Johan Leprich, Antón Tittjung i Josias Kupmf, per David Moyano, un dels supervivents de Mauthausen, la Federació Estatal de Fòrums per la Memòria i altres associacions ciutadanes.

Notícia publicada en La Marea. Tradució: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa