Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró exigeix la protecció de la Marjal del Puig
RedactaVeu / El Puig

“Una criatura urbanísticament i ecològica aberrant, filla d’una mentalitat i d’una època de la qual més valdria eliminar tot vestigi”.

Així defineix Acció Ecologista-Agró el Programa d’Actuació Integrada (PAI) Els Plans-Golfmar. Aquest projecte impulsat de nou per l’Ajuntament del Puig (Horta Nord) té com a objectiu construir més de 6.000 habitatges, un hotel de luxe i un camp de golf en la Marjal del Puig, “i vulnerar així l’ordenament jurídic pel que fa a la conservació de les zones humides”.

Davant de la manca de cobertura legal d’aquest PAI que “amenaça una de les poques marjals que sobreviuen a l’Horta de València”, la Comissió de Territori d’AE-Agró s’ha adreçat al consistori del Puig per a sol•licitar “l’adopció de les mesures necessàries per a la protecció, per mitjà de la seua classificació com a sòl no urbanitzable d’especial protecció, de la zona humida que ocupa la totalitat del sector de sòl urbanitzable etiquetat com SP-7N en el document de Revisió del Pla General Municipal d’Ordenació, prèvia la seua correcta delimitació tenint en compte els criteris continguts en la legislació vigent i en la jurisprudència aportada” per la mateixa organització ecologista.

“A aquesta zona haurà d’afegir-se la prolongació de la zona humida pel sud, que conforma el que actualment es coneix com sòl no urbanitzable de protecció de marjal que ha sigut protegida pel planejament municipal vigent com a Zona d’Interés Natural i Turístic (NUPE)”, recorda AE-Agró en l’escrit que l’Ajuntament del Puig va rebre a les acaballes de 2014.

Els ecologistes adverteixen l’equip de govern d’aquesta localitat en el document, que el PAI Els Plans-Golfmar és “un calc” del projecte que en el seu dia va tractar de desenvolupar Benicàssim (la Plana Alta) en la Marjal del Quadro de Santiago.

Després de deu anys de batalla legal, en 2012 el Tribunal Suprem dictaminà l’anulació del PAI, en ser el Quadro de Santiago físicament una marjal, com ocorre ara i fins i tot reconeix el mateix Ajuntament del Puig amb els terrenys on pretén permetre la construcció del PAI Els Plans-Golfmar.

Cal recordar que AE-Agró ja va presentar en 2003 una al•legació per a demanar la protecció de la Marjal del Puig amb motiu de l’exposició pública de l’Estudi d’Impacte Ambiental del Pla Parcial Els Plans.

Llavors, l’Ajuntament del Puig, com també va fer en el seu moment el de Benicàssim, va rebutjar la petició amb l’argument que la marjal en qüestió no formava part del Catàleg de Zones Humides del País Valencià.

“En aquesta ocasió –subratlla AE-Agró- seria convenient que el consistori del Puig parara major esment a la sol•licitud d’AE-Agró ja que, si reincideix en la seua actitud d’urbanitzar la Marjal del Puig, podria incórrer en la comissió d’un delicte contra el medi ambient”.

Comparteix

Icona de pantalla completa