Diari La Veu del País Valencià
Alcoi denunciarà el pagament de més d’un milió en sobrecosts a Enrique Ortiz
Europa Press / Alcoi.

L’alcalde d’Alcoi (l’Alcoià), Toni Francés (PSPV-PSOE) ha anunciat aquest dilluns que l’Ajuntament denunciarà davant la Fiscalia el pagament de més d’un milió d’euros en sobrecosts de les obres de reforma del Teatre Calderón al constructor Enrique Ortiz, imputat en el ‘cas Brugal’, després que la Sindicatura de Comptes haja detectat irregularitats en eixe expedient.

Francés ha comparegut en roda de premsa al costat de les regidores Lorena Zamorano i Estefanía Blanes per informar d’aquesta denúncia i de les principals conclusions resultants de l’informe de fiscalització sobre els exercicis 2012, 2013 i 2014 de la Sindicatura sobre la corporació municipal.

Aquesta institució ha detectat “irregularitats en el pagament dels excessos d’obra” i remetrà la documentació ara al Tribunal de Comptes per “la possible existència de responsabilitat comptable” en el mateix, segons s’arreplega en el comunicat de premsa del consistori.

Teatre Calderón

L’alcalde ha assenyalat que els sobrecosts ja van ser denunciats per l’equip de govern (PSPV, EU i Compromís) als jutjats del contenciós-administratiu, però aquests van rebutjar el cas perquè era extemporani, ja que la demanda s’havia presentat fora de termini, per la qual cosa ara ha optat per acudir a la via penal amb una denúncia a Fiscalia.

El govern municipal basa la seua denúncia en dos informes pericials que han detectat irregularitats en els sobrecosts abonats a Ortiz per les obres, per un import proper als 1,2 milions d’euros. El Síndic de Comptes ha confirmat l’existència d’eixes possibles irregularitats, encara que ha rebaixat la xifra de la quantitat suposadament no justificada a 1,1 milions, segons fonts municipals.

La denúncia que presentaran al Ministeri Públic els serveis jurídics de l’Ajuntament alcoià va dirigida contra el contractista de les obres, Enrique Ortiz, i contra el tècnic extern a la corporació que les va certificar. Igualment, l’alcalde ha informat que la documentació serà remesa al Tribunal de Comptes perquè investigue la “possible responsabilitat comptable” dels integrants de la Junta de Govern Local que va aprovar llavors els pagaments.

Alcalde del PP

En aquella època, el consistori estava dirigit per l’alcalde del PP Jordi Sedano i els regidors populars presents a la junta eren Fernando Pastor, Javier Castañer, Ignacio Palmer, Amparo Ferrando, Rafael Sanus i Santiago Botella.

La denúncia no inclou a aquestos regidors perquè es centra en la suposada comissió d’un “delicte d’estafa” i el mateix “recauria sobre el contractista, Enrique Ortiz”, segons ha explicat la regidora de Règim Jurídic, Lorena Zamorano. En cas que el Tribunal de Comptes apreciara irregularitats comptables, eixes responsabilitats sí recaurien sobre Sedano i el seu equip de govern, ha afegit l’edil.

Enrique Ortiz i l’exalcaldessa d’Alacant Sonia Castedo

“Esperem que es puga arribar a demanar inclús la responsabilitat patrimonial d’aquells que han propiciat aquest frau perquè els alcoians i alcoianes recuperem més d’un milió d’euros que van anar a parar a Ortiz”, ha dit Zamorano.

Per la seua banda, tant Francés com la regidora Estefania Blanes han reclamat “responsabilitats” en el terreny polític als regidors del PP que segueixen “ostentant importants càrrecs públics sense que ni tan sols hagen explicat públicament les presumptes irregularitats en el pagament d’1,2 milions d’euros a Enrique Ortiz”.

Quant a la resta del contingut de l’informe realitzat per la Sindicatura de Comptes, aquesta institució no reflecteix més irregularitats en els exercicis subjectes a anàlisi i conclou que cadascun dels expedients administratius s’han “tramitat i executat d’acord amb la normativa pertinent”. Únicament s’ha apreciat l’incompliment dels terminis legals de pagament, qüestió que el consistori afirma estar “millorant” gràcies a una “major solvència econòmica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa