Diari La Veu del País Valencià
Es torna a obrir la porta a la imputació de Grau pel cas Nóos
RedactaVeu / ACN-EP / València-Palma

De nou s’ha tornat a obrir la possibilitat que el vicealcalde de València, Alfonso Grau, puga ser imputat pel cas que instrueix el jutge Castro respecte a la contractació de la seua Fundació per part de l’Ajuntament de València en l’organització del València Summit.

Així i segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), Castro dóna cinc dies a les parts i al ministeri fiscal perquè facen les seues al·legacions per escrit. L’Audiència de Palma donarà la seua resolució dos dies després. Aquesta mateixa instància va revocar la primera desimputació del número dos de Rita Barberà.

El magistrat admet al seu escrit un criteri diferent respecte de Grau en relació al recurs de la defensa de la Infanta Cristina, que ha estat denegat. Castro assenyala que hi ha una diferència de semàntica, que la decisió d’obertura de judici oral sí és recurrible i que el que està exclosa de recurs és la interlocutòria d’obertura de judici oral, segons l’apartat 3 de l’article 783 de la Llei d’enjudiciament criminal.

“Els pronunciaments denegatoris i subsegüentment d’arxiu sí que serien objecte de recurs, encara que es trobe a faltar una més clarificadora redacció del precepte “, adverteix José Castro.

El PSPV demanava 11 anys de presó per al vicealcalde Grau per frau, malversació, prevaricació i tràfic d’influències als contractes que la fundació Turisme València va signar amb Urdangarin. L’Institut Nóos va rebre 3,1 milions d’euros per les tres edicions de la cimera València Summit (2004, 2005 i 2006), en què s’analitzaven els impactes econòmics dels esdeveniments esportius.

El vicealcalde havia sol·licitat l’arxiu de la causa contra ell, atès que la fiscalia no reclamava obertura de judici oral. La instrucció s’ha centrat en els contractes per a la València Summit així com per a l’organització de la candidatura de València als Jocs Olímpics Europeus, que mai no es van celebrar.

L’escrit del PSPV

El grup municipal socialista a l’Ajuntament de València va presentar un escrit al jutjat d’instrucció número 3 de Palma, que investiga el ‘cas Nóos’, en el qual s’oposa al recurs de reforma presentat per l’exvicealcalde Alfonso Grau, qui sol•licitava que la Fundació Turisme València Convention Bureau (FTVCB) fóra considerada com acusació particular en la causa. En un escrit de tres pàgines, la representació dels socialistes al consistori mostra la seua adhesió als arguments que ja va esgrimir l’instructor el desembre passat i afig que la personació de l’FTVCB com acusació particular “no pot mai ser admesa a tràmit perquè és obvi que no obeeix a la bona fe processal que ha d’exigir-se a les parts que vulguen exercitar accions penals en un procediment”.

Segons el parer del PSPV, aquesta personació és una mostra de “l’absoluta i completa instrumentalització que des de la Fundació FTVCB exerceix el vicealcalde de l’Ajuntament de València per als seus interessos i beneficis estrictament individuals”.

“Prou de farsa”

De fet, assenyala que aquesta entitat ha pretés la seua personació com a perjudicada civil “sol•licitant ni més ni menys que l’arxivament de les actuacions” sobre Grau. En aquest sentit, crida l’atenció sobre “la basta farsa que és la direcció de l’FTVCB i com el senyor Grau manipula i disposa de la Fundació segons el seu desig i encamina les seues accions a la consecució dels seus interessos individuals, tal com ja va fer l’any 2004, 2005 i 2006 amb la signatura dels convenis del València Summit”.

“¿Com es pot pretendre doncs personar-se en una causa com acusació particular si l’única pretensió que s’exerceix és la de sol•licitar el sobreseïment i arxiu d’un dels acusats per no considerar-se perjudicada?”, es pregunta el PSPV en el recurs, en el qual subratlla que aquesta pretensió “contradiu les més elementals normes del procediment penal sobre la finalitat de la mateixa posició processal de l’acusador penal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa