Diari La Veu del País Valencià
Naix ‘Som Valencians’, regionalistes a favor del secessionisme lingüístic
Europa Press / RedactaVeu / València

La formació política, que ha “vingut per a quedar-se”, es va inscriure en el registre de partits el passat mes de desembre, dies després que el president d’AVE, Vicente Boluda, diguera que troba a faltar un partit regionalista. En aquest sentit, el secretari general de Som Valencians, Jaume Hurtado, en un desdejuni amb mitjans de comunicació, ha declarat que el president de la patronal valenciana “va dir alguna cosa que molta gent pensa ara i des dels Reis Catòlics, que necessitem una força valenciana”.

Som Valencians ja té una estructura orgànica per a funcionar com a partit i prop de 200 persones integren el partit en diferents municipis, com Elx, Xàtiva, Alzira i València, i municipis de la seua àrea metropolitana. L’objectiu és aconseguir les 50 candidatures, encara que centraran els esforços en el cap i casal i l’Horta.

En Som Valencians hi ha integrants que provenen d’Unió Valenciana, com el membre del Consell Nacional Rafa Medina, qui ha explicat que quan es va desfer la formació regionalista es van dividir les seues forces i van aparéixer dos partits de diferents ideologies. “Nosaltres som plurals i estem oberts a pactar perquè puguem tornar a anar tots junts”, però “no podem estar esperant a fer eixa unió per a començar a caminar”, ha precisat.

“Som un regne mil·lenari”

Pel que fa al seu programa, Hurtado ha posat l’èmfasi en l’apartat econòmic i identitari, i la necessitat de reconéixer la “nacionalitat històrica” del País Valencià, perquè “som un regne mil·lenari”. Per açò, “ens reivindiquem com un poble diferent dins d’Espanya i açò implica també una reivindicació econòmica amb un concert com el de Navarra”, ha agregat.

“Som la quarta autonomia més pobra d’Espanya i no hauria de ser així” i, actualment “ningú defensa el que defensem, excepte alguns empresaris”, ha dit el secretari general de la formació en relació a les declaracions de Boluda.

El valencià ‘diferent del català’

Sobre la qüestió de diferenciació lingüística, ha assenyalat que el valencià és una llengua romanç que ve del llatí i “diferent del català”.

Comparteix

Icona de pantalla completa