Diari La Veu del País Valencià
Objectiu salvar el Molí de Paper d’Ibi

RedactaVeu / Ibi

Un total de 843 veïns d’Ibi han donat suport a la campanya promoguda pel Col•lectiu Saginosa perquè l’Ajuntament adquirisca i rehabilite el Molí de Paper.

La plataforma de defensa del patrimoni va iniciar fa unes setmanes una recollida de signatures entre la població, arran de la no inclusió en el pressupost municipal del 2015 d’una partida destinada a la compra i restauració de l’antic molí.

L’edifici, situat a l’entrada del paratge del Barranc dels Molins i del Parc Natural de la Font Roja, amb un notable valor arquitectònic i cultural, presenta un estat de deteriorament avançat.

Les firmes recollides s’han presentat per registre a l’Ajuntament aquest dimecres, 7 de gener, com a al•legacions al pressupost municipal i altres persones a títol individual també han presentat les seues al•legacions.

Presentació d’al•legacions per registre.

La campanya s’ha dut a terme durant les darreres setmanes de desembre i els primers dies de gener. Amb aquesta iniciativa, el Col•lectiu Saginosa pretén que l’equip de govern modifique els comptes aprovats en ple el passat 15 de desembre, als quals s’inclou una partida per a la compra de l’antic cinema Roxy.

Patrimoni arquitectònic i hidràulic

L’entitat demana que aquests diners es destinen a l’adquisició del Molí de Paper, en considerar que es tracta d’un immoble de molt més valor i amb un elevat risc de ruïna. En aquest sentit, el col•lectiu posa èmfasi en el fet que és un dels elements més destacats del patrimoni arquitectònic i hidràulic del municipi.

Estat de deteriorament del Molí de Paper

Per tal de defensar i explicar la seua postura, el Col•lectiu Saginosa també ha demanat, a través d’una instancia, participar en la comissió i en el ple municipals on s’hagen de resoldre les al•legacions presentades.

Per al col•lectiu resulta “prioritari” que el Molí de Paper passe a ser de titularitat municipal i que es prenguen “d’immediat” mesures per evitar que l’edifici s’enfonse. “L’abandó i l’espoli que ha patit durant els últims 20 anys han provocat l’afonament de part de la teulada i la planta superior”, sostenen.

Els membres de l’entitat consideren que l’Ajuntament “no pot permetre que l’immoble acabe totalment en ruïnes, i desaparega així una part essencial del patrimoni i de la cultura locals”.

Per això, insten l’equip de govern a substituir la partida pressupostària destinada a la compra de l’antic cinema Roxy “per una altra que permeta a tots els veïns d’Ibi gaudir d’un espai d’enorme interés natural i sentimental, a banda del valor arquitectònic del mateix edifici”.

Pancarta desplegada al Molí de Paper.

El col•lectiu considera que la compra de l’antic cinema Roxy, tot i tractar-se d’un espai desaprofitat –ocupa una gran superfície al centre urbà i porta tancat més de 25 anys–, no és peremptòria en aquest moment, ja que ja existeixen altres dotacions culturals públiques en la zona, com el Teatre Río i el Centre Social Polivalent, que poden fer d’estímul per a la dinamització d’aquesta part de la població.

En canvi, apunten, l’adquisició i restauració del Molí de Paper “pot contribuir a la posada en valor de tot l’entorn del Barranc dels Molins i la part iberuda del Parc Natural de la Font Roja”, així com “de la importància que ha tingut històricament i que encara manté el sistema tradicional de conduccions hidràuliques des de la font de Santa Maria fins a les hortes de la part més baixa del terme municipal”.

Per al Col·lectiu Saginosa, el Molí de Paper pot ser un “espai ideal” per a la creació d’una instal•lació lligada a la interpretació de la riquesa mediambiental d’Ibi, així com de la rellevància històrica de l’aigua en el desenvolupament del municipi.

Comparteix

Icona de pantalla completa