Diari La Veu del País Valencià
L’engany del PSOE i el diari Público als lectors
Antonio Maestre / Madrid

No anem a descobrir hui la relació simbiòtica dels poders públics amb els mitjans de comunicació, l’ús de la publicitat institucional per modelar les crítiques o les amenaces vetllades del poder als periodistes per a mitigar les crítiques. Però en totes aquestes relacions entre mitjans i partits polítics hi ha accions que resulten més obscenes i grolleres. La notícia que la Junta d’Andalusia de Susana Díaz haja pagat propaganda en el diari Público fent-la passar per informació és una d’aqueixes accions que allunyen els ciutadans tant dels partits com dels mitjans. Una manera d’enganyar als ciutadans que minva la credibilitat, no ja del PSOE i el diari Público, sinó de tots els polítics i els mitjans perquè estén una pàtina de sospita sobre tots dos col•lectius.

Els quatre articles de la Junta d’Andalusia sobre dependència, pagats amb diners públics, que es van publicar en el diari Público són propaganda de partit camuflada com a informació. Textos que difonen el missatge del partit en un mitjà de comunicació intentant que siguen vistos com a informació veraç, com una mica més que un simple discurs de part, sinó com a fets incontestables. L’anàlisi del contingut dels quatre articles constata que no és informació, sinó argumentari de partit encobert com a informació.

Els quatre articles publicats en el diari Público entre el mes de novembre i desembre parlen de com el PSOE d’Andalusia i la Junta estan al capdavant en la inversió en dependència en tot el territori de l’estat espanyol, a més de fer veure que aquesta inversió es fa quan el PP està retallant amb agressivitat en aquesta matèria.

La primera de les notícies publicada el 14 de novembre té com a titular “Almeria inverteix quasi 5.000 euros més que el govern central per cada persona depenent”, la segona titula “La Junta d’Andalusia destina quasi el mateix a dependència que el Govern d’Espanya”, la tercera torna a parlar d’Almeria “Un centre de dia d’Almeria implanta un innovador model d’atenció per a dependents”, i finalment la publicada el dia 5 de desembre diu així: “La Comunitat Autònoma Andalusa, capdavantera en atenció a la dependència”.

Els titulars són preclars, es tracten a difondre les polítiques del PSOE en to positiu en contraposició amb les del PP. Però si aprofundim una mica i mirem en algunes frases ressaltades el fet que és una simple difusió del discurs del PSOE queda en evidència. En dos de les quatre notícies apareix en negreta la frase “Blindar l’estat del benestar”, i en una altra “protecció de l’estat del benestar”. El concepte “Blindar l’estat del benestar” va eixir d’un argumentari del PSOE com a eina per a vendre la seua marxa enrere en la reforma de l’article 135 i el seu projecte de reforma de la Constitució.

El codi deontològic de la FAPE al punt 18 diu explícitament que “A fi de no induir a error o confusió dels usuaris, el periodista està obligat a realitzar una distinció formal i rigorosa entre la informació i la publicitat”. En les informacions publicades en el diari Público i pagades per la Junta d’Andalusia no hi ha cap avís que el text siga propaganda contractada o publicitat institucional, de fet s’intenta, deliberadament, enganyar al lector fent passar una publicitat contractada com a informació veraç.

Les quatre notícies publicades en el diari Público ocultaven una altra realitat i no feien esment, per exemple, a les protestes de les empreses del sector de la dependència que exigien a la Junta d’Andalusia el pagament dels deutes adquirits.

Aquesta informació s’ha publicat en La Marea. Traducció La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa