Diari La Veu del País Valencià
PSPV, EUPV i Compromís: Fabra és absolutament responsable del ‘frau’ de la F1

RedactaVeu / EP / València

El PSPV, EUPV i Compromís han afirmat aquest divendres que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, és “absolutament responsable” de “frau” per la compra de l’empresa Valmor per a poder seguir celebrant el Gran Premi d’Europa de Fórmula 1 a València i, al mateix temps, han sol•licitat la dimissió de l’expresident del Consell, Francisco Camps, com a diputat i com a membre del Consell Jurídic Consultiu (CJC).

Així s’han pronunciat els diputats de PSPV, EUPV i Compromís, Eva Martínez, Ignacio Blanco i Mónica Oltra, respectivament, en declaracions als mitjans de comunicació en els passadissos de les Corts després de conèixer-se que Fiscalia s’ha querellat contra Camps, contra l’exconsellera Lola Johnson i contra l’expilot Jorge Martínez Aspar per una presumpta malversació, prevaricació i delicte societari per la compra de Valmor.

Martínez (PSPV): ‘Fabra ha de donar la cara’

En concret, Martínez ha assenyalat que Fabra és “absolutament responsable” del “gran frau” de la Fórmula 1, “sobretot després d’haver comprat Valmor quan estava en ruïnes”. “Hui més que mai -ha afegit- Fabra ha de donar la cara, demanar perdó i explicar per què va ordenar als diputats de la Càmera que votaren en contra de les comissions de recerca que demanem els socialistes perquè s’aclariren les seues responsabilitats amb la F1”.

Sobre aquest tema, Martínez ha subratllat que el “gran frau” el va començar Camps “i l’ha culminat el president Fabra”. Així, entén que “tots han de respondre: els que van fer que la F1 vinguera a la Comunitat i els que van decidir comprar Valmor per a tapar els delictes presumptament comesos pel govern de Camps”.

La diputada socialista ha explicat que “açò és solament l’inici de la recerca de la F1”, però ha ressaltat que “s’investigarà tot”, des de la signatura dels contractes en 2007 per tal d’acollir el Gran Premi fins que es va comprar l’empresa Valmor en 2011.

“I l’evidència es diu Johnson, qui no va participar directament en els contractes de 2007, però sí en la compra de Valmor. És la unió entre Camps i Fabra i tots dos haurien de respondre davant la justícia”. Per açò, ha afegit: “Fabra haurà d’eixir i dir què va a fer amb Camps. Caldrà veure si Camps és una persona honorable que mereix representar al CJC”.

Blanco (EUPV): ‘Demanem la dimissió immediata de Camps’

Per la seua banda, Ignacio Blanco ha destacat que “no cal descartar que més endavant podrien resultar imputats els membres del Consell que al desembre de 2011 van decidir comprar Valmor, assumint les seues pèrdues, algunes derivades de deutes de Bancaixa”.

“Demanem -ha agregat- responsabilitats penals per arruïnar les arques públiques en un cas flagrant on s’han desviat interessos generals cap a particulars. Demanem la dimissió immediata de Camps i, a més, explicacions a Fabra”. Sobre aquest últim, ha sol•licitat que explique qui li va dir, qui va ordenar i li va instruir, “qui és l’autor intel•lectual de la compra de Valmor, els empresaris privats, Camps, o qui va ser el que va estar darrere de l’operació i rescat”.

Al seu judici, “hui és el moment de demanar la dimissió de Camps i probablement arribe prompte el moment de demanar la dimissió de Fabra per aquest escàndol”. “Esperem que la recerca judicial que haurà de dur a terme el TSJCV quan admeta querella, done llum sobre aquest cas i tots els que han declarat en Fiscalia hagen de tornar a declarar davant els tribunals perquè tots ells li expliquen a la justícia valenciana com va ser la trama, aqueix negoci ruïnós per als valencians”.

Oltra (Compromís): ‘Tots els dies en alcem per a veure a qui han detingut”

Per la seua banda, Mónica Oltra creu “llastimós” que al País Valencià “ tots els dies ens alcem per a veure a qui han detingut o contra qui s’han querellat”. Sobre Valmor ha assenyalat que estava “clar” que era una “peça podrida” de l’anterior Govern i d’aquest “perquè el problema és que aquest és un cas corromput des dels seus inicis, on un senyor multimilionari diu que hi haurà F1 si guanya el PP les eleccions i condiciona aquest projecte al fet que els valencians voten a algú en concret”.

“Camps ha sigut querellat per haver assumit els deutes i haver signat l’aval, però aquest era il•legal i el govern de Fabra podria haver-ho anul•lat, ja que era nul de ple dret perquè no complia els requisits legals. Fabra no ho va anul•lar i ho va comprar perquè va tenir voluntat de fer-ho, no perquè tenia una obligació”, ha puntualitzat.

Oltra ha recalcat que hi ha més d’una desena d’imputats, processaments i condemnats al Govern valencià: En el País Valencià “hi ha 13 i quan imputen a Camps hi haurà 14 persones entre exconsellers, expresidents i exvicepresidentes en situació d’imputació, processament o condemna. La magnitud d’una corrupció generalitzada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa