Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven per unanimitat tramitar la ILP per una radiotelevisió pública
Europa Press / València

El ple d’aquesta setmana s’ha représ aquest divendres amb el debat d’aquest punt de l’ordre del dia, que han votat a favor els 89 diputats presents i que han seguit des de la tribuna de convidats de l’hemicicle membres de la comissió promotora de la ILP.

Els promotors de la ILP pretenen amb la seua iniciativa “conscienciar” de la “gran pèrdua” que va suposar el tancament de RTVV i reclamar l’engegada d’una ràdio i televisió pública en valencià, plural i de qualitat, gestionada com a servei públic, tal com consta en la memòria que han presentat.

Per açò, recorden que existeix un patrimoni material i humà que pot servir com a “base sòlida” per impulsar el nou servei. Així mateix, donen al Consell un termini de sis mesos per presentar un projecte de llei sobre aquesta matèria.

El secretari primer de la Taula de les Corts, Antonio Clemente, ha llegit la memòria elaborada sobre aquesta proposició de llei, així com el criteri del Consell, en el qual la Generalitat assenyala que les circumstàncies que van portar a prendre la decisió del tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) SAU, fa un any “segueixen sent les mateixes” i que està en curs el procés de liquidació.

“No es poden exigir més impostos”

Així mateix, indica que encara que comparteix “bona part dels arguments” que s’arrepleguen al text, considera que “no cal exigir més impostos als ciutadans, amb els quals poder finançar una nova televisió”. No obstant açò i atés que es tracta d’una ILP que ha superat el requisit mínim de 50.000 signatures -han aconseguit quasi 90.000 rúbriques-, el Consell considera convenient que la proposta es tramite i es debata a les Corts.

El síndic del PP, Jorge Bellver, ha dit que els ‘populars’ entenen aquesta iniciativa “com una oportunitat per el consens”, encara que creu que amb l’oposició “no serà possible”. Sobre aquest tema, ha advertit el PSPV, Compromís i EUPV que “si utilitzen aquesta ILP exclusivament com un arma contra el PP, estaran fent un flac favor als 90.000 signants”.

Per part de Compromís, el portaveu, Enric Morera, ha advertit que “si hi ha voluntat política i ens interessa a tots, podem tenir ràpidament al febrer un servei de radiotelevisió”. Al seu judici, és “el que més interessa econòmicament”, ja que ha indicat que amb 14 milions es podria, mentre que una resolució judicial contrària al tancament suposaria uns 55 milions en salaris de tramitació i Seguretat Social. Morera, qui ha dit que si arriben al Govern posaran la pel·lícula ‘El fava de Ramonet’ “en homenatge al president Fabra”, creu que “si volem, podem” reobrir RTVV.

“No teniu vergonya”

Respecte EUPV, el seu portaveu, Ignacio Blanco, ha recordat que “‘no teniu vergonya’ va ser el crit que va rebotar per les parets d’aquest hemicicle” quan el PP “va prémer el botó per tancar RTVV, per una decisió personal injusta, antieconòmica i autoritària del senyor Fabra, que hui no ens acompanya. Ell continua sense tenir vergonya”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa