Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] 23 30 Una història captiva. Documental sobre els CIE
RedactaVeu / València

Imagina que comets una falta administrativa; per exemple, l’impagament d’una multa de trànsit. En lloc d’una sanció, et detenen i eres conduït a una espècie de presó on, de sobte, perds tots els teus drets civils, eres aïllat del món exterior i quedes incomunicat.

Una vegada dins, no tens accés a serveis mèdics i socials, els teus objectes personals queden confiscats i comparteixes habitació amb huit desconeguts, algun d’ells amb malaltia mental sense accés a medicació i algun altre amb antecedents penals. Un buit legal fins a fa molt poc, que afavoreix la comissió impune d’abusos contra la població reclusa.

Aquesta és la situació de molts immigrants irregulars que han sigut detinguts i tancats en els Centres d’Internament d’Estrangers.

Sinopsi del documental

Quan Mourtada Seck va ser tancat en el CIE d’Aluche va perdre, entre molts altres, el seu dret a la pròpia identitat. Va passar a ser un número, com la resta dels allí interns.

Samuel, que va emigrar a l’estat espanyol amb l’ajuda econòmica de la seua família a la recerca d’una vida millor, va anar també detingut i internat en dos d’aquests centres a l’espera de ser deportat.

Peggy, el marit del qual va ser expulsat 8 dies abans del naixement de la seua filla i més tard colpejat i maltractat pels agents que l’acompanyaven en el vol de tornada al seu país, ha vist el seu projecte de vida truncat des del moment en què el seu marit va ser arrestat.

Les seues històries conformaran el fil narratiu d’un documental que traurà a la llum les qüestions més rellevants i polèmiques entorn de la lluita contra la immigració irregular que té en els Centres d’Internament d’Estrangers el símbol tal vegada més fort del racisme institucional.

Qüestions

Què són aquests centres? Com s’hi ingressa? Quina és la seua funció real? La seua mera existència, que per a tanta gent passa desapercebuda, quines implicacions té a nivell jurídic i ètic per a les nostres societats?

I sobretot… Què ocorre realment allà dins? Per què és quasi impossible accedir-hi?

Comparteix

Icona de pantalla completa