Diari La Veu del País Valencià
Una llum d’esperança a la cimera de Lima
RedactaVeu / València

“Ja és hora que els països negocien conjuntament i cooperen per aconseguir solucions reals i urgents enfront el canvi climàtic”, ha declarat Tatiana Nuño, responsable de la campanya de canvi climàtic de Greenpeace Espanya desplaçada a la capital peruana.

No obstant això, al tancament del cim del clima a Lima (Perú), Greenpeace lamenta que el treball de dues setmanes d’experts i líders mundials de 190 països “no servisca per garantir un compromís clar i comparable” en els plans climàtics que els Estats hauran de presentar en el primer semestre del pròxim any “i que serà crucial per aconseguir un acord ambiciós en el cim del clima de París al 2015”.

En aquest sentit, no s’ha definit la informació que haurà de presentar cada país en els pròxims sis mesos i deixa en mans de cadascun els objectius que vulga presentar en termes de reducció d’emissions i altres accions.

“Una altra ronda en les negociacions sobre el clima ha acabat amb els països evitant de nou prendre les decisions difícils per al futur”, ha indicat Tatiana Nuño.

En la conferència de Lima s’ha lluitat per trobar un espai en el qual encaixen tots i cadascun dels països, però “sense assumir compromisos amb la ciència ni responsabilitats de cada país segons el seu nivell d’industrialització”, entre altres factors, valora Greenpeace.

L’organització ecologista insta a tots els països a “reflexionar seriosament” sobre com trobar conjuntament un nou acord climàtic enfront la creixent urgència per frenar-ho. Açò és el que definirà l’èxit de l’acord de París 2015.

Propostes per canviar les regles del joc

El document que podria convertir-se en la base per a un nou tractat global per a lluitar contra els pitjors impactes del canvi climàtic el pròxim any, conté propostes que sí podrien canviar les regles del joc, inclosa una per abandonar totalment les emissions de carboni per a meitat d’aquest segle.

L’organització ecologista valora positivament que vora 50 països recolzen una petició d’eliminar totalment les emissions de CO2 per a l’any 2050. Entre aquests països s’inclouen alguns europeus i desenes dels més vulnerables enfront el canvi climàtic, incloent els petits Estats insulars. En cas d’acord en el cim de París dins d’un any, Greenpeace assegura que açò impulsaria una “transició imparable lluny dels combustibles fòssils (gas, carbó i petroli) i cap a l’energia neta i renovable”.

“Paga la pena lluitar per aqueix futur al qual ja s’estan unint veus de tot el món, des de grups juvenils als líders empresarials, grups religiosos i sindicats”, ha animat Nuño.

L’esborrany del nou acord de París, també conté propostes perquè els països presenten nous compromisos cada cinc anys, en la seua transició cap a zero emissions de carboni. No obstant açò, “lamentablement, els països no han sigut capaços a Lima d’arribar ja a un acord sobre aquests compromisos i exigir que els països més contaminants presenten el compliment dels objectius de disminució de les emissions fixat per a 2025”.

Comparteix

Icona de pantalla completa