Diari La Veu del País Valencià
Greenpeace confia que es faça justícia amb els 17 de Cofrents
RedactaVeu / ACN / València

Aquest dijous ha finalitzat a València la vista oral del judici contra 16 activistes i un fotoperiodista que el 2011 van realitzar una protesta a l’interior de la central nuclear de Cofrents (Vall de Cofrents).

Al llarg de sis jornades han declarat els acusats, per als quals la fiscalia i Iberdrola (propietària de la central) demanen 2 anys i 8 mesos de presó per resistència a l’autoritat, lesions, danys i desordres públics.

Els acusats han reivindicat el caràcter pacífic de l’acció i han negat actuar sota ordres de l’organització. En la vista han comparegut 5 guàrdies de seguretat, el cap de seguretat i dos directors de la planta, 7 guàrdies civils, un forense i una experta en energia nuclear.

“És un deure ciutadà defensar el medi ambient”

“Eixim del judici molt tranquils, totalment confiats que es farà justícia. Denunciàvem de manera pacífica llavors i denunciem ara el perill de l’energia nuclear. És un deure ciutadà defensar el medi ambient, especialment pensant en les futures generacions “, ha declarat Mario Rodríguez, director executiu de Greenpeace Espanya, en declaracions a través d’una nota de premsa. Acusacions i fiscalia demanen per a Greenpeace una multa de 360.000 euros en concepte de responsabilitat subsidiària.

Els fets es remunten al 15 de febrer de 2011, quan la vintena d’activistes de Greenpeace va accedir a primera hora del matí a l’interior de la central nuclear de Cofrents per exigir que no es renovara el permís d’explotació, que finalitzava el 19 de març.

Foto: José Soler (ACN)
Sis escaladors van pujar la torre de refrigeració, de 125 metres d’alçada, i van pintar el missatge ‘Perill nuclear’. Un altre grup d’ecologistes va desplegar la pancarta ‘Cofrents: tancament ja’. Amb aquesta acció, Greenpeace va comunicar que quedava demostrada la manca de seguretat de la central. L’organització remarca que el fotoperiodista independent “va cobrir la protesta en l’exercici de la seua professió”.
Foto: José Soler (ACN)

“En cap moment posaren en perill la seguretat de la planta”

Després de ser detinguts, varen quedar en llibertat amb càrrecs. El ministeri fiscal, Iberdrola com a empresa propietària de la central nuclear i els vigilants de seguretat del recinte presents el 15 febrer de 2011 acusen de desordres públics, danys i lesions els activistes i el fotògraf. Greenpeace ha remarcat que sobre aquella protesta el Consell de Seguretat Nuclear va afirmar que “en cap moment els membres del grup ecologista han accedit a zones vitals de la instal•lació ni s’ha posat en perill la seguretat de la planta”.

El director de Greenpeace va assenyalar que mentre acaba el judici a València, “és probable –com així s’ha confirmat- que en el Congrés aprove una Llei de Seguretat Ciutadana que tracta d’emmordassar el dret a la protesta pacífica. Per multes milionàries que ens posen o amenaces de penes de presó, seguirem denunciant els qui cometen abusos mediambientals i els qui els permeten”.

Comparteix

Icona de pantalla completa