Diari La Veu del País Valencià
La Conselleria renuncia a la prevenció dels residus
RedactaVeu / València

La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient “ha renunciat a posar en marxa un pla de prevenció de residus realment efectiu”, segons AE-Agró. Així es desprèn de la “decebedora i parcial” resposta que la Conselleria que dirigeix Isabel Bonig ha donat a les al•legacions i suggerències plantejades per Acció Ecologista-Agró al Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus valencià.

Durant la seua fase de consulta pública, la Comissió de Residus d’AE-Agró ja va denunciar que aquest programa “no es basava en dades reals, ignorava les experiències anteriors en aquesta matèria i fins i tot obviava el contingut del Pla Nacional Integral de Residus de l’Estat Espanyol”.

Com a resultat de totes aquestes deficiències, el document elaborat per la Conselleria de Medi Ambient, segons AE-Agró, “no tenia uns objectius clars i es perdia en un seguit de declaracions d’intencions i generalitats, que no donaven cap solució tècnica real per a solucionar la problemàtica de la generació de residus i fomentar el reciclatge”.

“Per desgràcia, vista la resposta de la Conselleria a les nostres al•legacions, tot continua igual, ja que l’administració valenciana es nega a dotar el Programa de Prevenció d’objectius, xifres i polítiques reals i descarrega sobre la ciutadania la seua obligació d’aplicar mesures per a reduir la generació de residus i potenciar el reciclatge”, denuncia l’organització ecologista del País Valencià.

Més del 60% dels residus de les plantes de tractament acaben a l’abocador

Des d’AE-Agró “lamenten” la “manca de voluntat política” de la Conselleria per millorar el sistema de prevenció de residus, “però no ens sorprèn” ja que “la consellera Isabel Bonig continua encabotada a incinerar tot el fem que és incapaç de gestionar d’un mode eficaç” -actualment més del 60% dels residus que entren en plantes de tractament acaben a l’abocador per la incorrecta separació en origen-.

Per aquesta raó, el document presentat per l’administració valenciana, subratlla AE-Agró. “resulta tan poc ambiciós, perquè simplement el consideren un tràmit administratiu previ per a justificar posteriorment la seua aposta per la incineració”.

Perill per al medi ambient i la salut de les persones

Per a AE-Agró la incineració de residus que defèn la Conselleria, ja siga en plantes d’incineració o cimenteres, resulta un “perill inassumible per al medi ambient”. Però, “especialment per a la salut de les persones per la constant emissió de toxines i gasos contaminants que generen aquestes instal•lacions”. A més a més, segons els ecologistes, “el seu cost econòmic, en cas d’haver de construir les plantes, encarirà el preu de la gestió dels nostres residus: haurem de pagar l’arreplegada, el tractament i, a més a més, la incineració del rebuig”.

L’entitat ecologista finalitza el seu comunicat apuntant que actualment, com a societat, “tenim un repte: aconseguir un sistema eficaç per a gestionar els nostres residus i que alhora siga respectuós amb el medi ambient. I açò passa per reduir i previndre la producció de residus. I, per desgràcia, qui hauria d’assumir aquesta responsabilitat pública, la Conselleria, continua sense tindre cap interès en buscar solucions reals a aquest problema. El decebedor i inútil Programa de Prevenció de la senyora Bonig així ho demostra”.

Comparteix

Icona de pantalla completa