Diari La Veu del País Valencià
Fiscalia demana entre 6 i 8 anys de presó per a exalts càrrecs de la GVA per Nóos
EP / Palma

El fiscal demana en aquesta causa fins a 19 anys i mig de presó per a Iñaki Urdangarin, i 16 i mig per al seu exsoci, Diego Torres, per ordir i liderar una trama empresarial amb la qual van aconseguir accedir de forma “directa i immediata” als fons manejats per les Administracions, eludir els requisits exigits per les normatives de contractació pública i desviar així fins a 6,2 milions d’euros dels diners de Balears, País Valencià i Madrid.

Les d’Urdangarin i Torres són les dues principals peticions de pena que el fiscal Pedro Horrach inclou en l’escrit d’acusació que ha presentat aquest dimarts davant el jutge instructor del cas Nóos, José Castro. Fins a 103 anys de presó reclama per a un total de 14 acusats.

El representant del Ministeri Públic desglossa els mecanismes amb els quals Urdangarin i Torres van engegar una estructura “buida de contingut real” i ordiren “un embull de facturació fictícia” per a apoderar-se dels diners públics. I per a açò van utilitzar l’Institut Nóos, el qual van manejar com van voler al costat d’altres mercantils de la seua propietat perquè “operaren al servei dels seus interessos comercials”.

En el seu escrit, Anticorrupció reclama així mateix que la Infanta Cristina faça front, junt al seu marit, a una fiança de responsabilitat civil de 587.413 euros. També la dona de Torres, Ana María Tejeiro, haurà de respondre, si escau, amb el pagament d’1.144.240 euros, de les quantitats suposadament defraudades pel seu cònjuge.

En el cas de la germana del Rei Felipe VI, Anticorrupció considera que no existeixen sobre ella indicis d’haver comés cap delicte, si bé sosté que aquesta hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats per Urdangarin en el si de l’anterior entramat societari, i més en concret, a través d’una de les mercantils ‘pantalla’ que integraven el conglomerat empresarial: Aizoon.

La Fiscalia assenyala que a través d’Aizoon, de la qual el matrimoni és copropietari al 50 per cent, i que de forma presumptament irregular es va nodrir de més d’un milió d’euros de la trama Nóos, Urdangarin va defraudar fins a un total de 337.138 euros en les quotes de l’IRPF de 2007 i 2008.

Per a reclamar la fiança, Horrach s’empara en l’article 122 del Codi Penal, que estableix que “el que per títol lucratiu haguera participat dels efectes d’un delicte o falta, està obligat a la restitució de la cosa o al rescabalament del dany fins a la quantia de la seua participació”, encara que no haja sigut considerat responsable criminal dels fets investigats.

Comparteix

Icona de pantalla completa