Diari La Veu del País Valencià
L’Alcúdia demana al Consell que no recórrega l’anul·lació del copagament per als discapacitats
RedactaVeu / L’Alcúdia

L’Ajuntament de l’Alcúdia, amb els vots de Compromís i el PSPV, i l’abstenció del PP ha aprovat donar suport a la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) que anul·la el decret del Consell que estableix el copagament per a centres de majors i discapacitats i demanar al Consell que s’aplique ‘rigorosament’. Igualment es demana al Consell que ‘no faça efectiu el recurs de cassació’ contra la sentència així com que ‘retorne els diners cobrats’ a les famílies dels discapacitats.

El Consell de la Generalitat ha celebrat de manera ‘cruel’, segons Compromís, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el passat 3 de desembre ja que ‘aquest dia arriba en forma de copagament per als usuaris de centres de dia o residències de gent gran i discapacitats’.

Com una ‘ironia de mal gust’, com el qualifica el sector, va ser coincidint amb aquesta efemèride reivindicativa quan les Corts incorporen el copagament al projecte de llei d’acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per al 2015 a través d’una esmena del PP.

Segons Compromís, l’objectiu del Consell és que entre en vigor l’1 de gener, regulant l’aportació dels discapacitats “com a taxa amb rang de llei i no com a preu públic amb rang de decret”. Es busca així, segons la coalició nacionalista, “contrarestar la decisió del Tribunal Superior de Justícia valencià d’anul•lar el decret del Consell que establia el copagament per a centres de majors i discapacitats”.

El passat 7 d’octubre el Tribunal Superior de Justícia TSJ notificà l’anul•lació integral del Decret d’agost de 2013 pel qual s’establia un copagament en els centres dedicats a l’atenció de persones amb discapacitat i malaltia mental.

La sentència del TSJ deia que els serveis regulats pel decret són “bàsics i imprescindibles” per a un col•lectiu “que no sembla especialment afavorit” i que precisa d’una recepció de serveis “no voluntària, sinó que afecta aspectes essencials de la seua vida diària i dignitat personal”.

El decret anul•lat determinava criteris i quanties aplicables a preus públics per a serveis d’atenció residencial, centres de dia, teleassistència, servei d’ajuda a domicili, atenció a centres de rehabilitació i integració social així com habitatges tutelats.

Un col•lectiu desfavorit cap el qual la GVA es mostra insensible”

Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia, explicà que la sentència del TSJ dona la raó a l’Ajuntament de l’Alcúdia que aprovà al gener d’aquest any una moció de Compromís en la qual se sol•licitava al Govern Valencià la paralització de l’aplicació d’aquest Decret i a les Corts Valencianes la seua derogació. “Es tracta d’un col•lectiu desfavorit cap el qual la Generalitat es mostra insensible”, assegura Sanz.

Els regidors de Compromís per l’Alcúdia, durant el plenari.

Però el govern valencià ha anunciat que té la intenció d’elaborar una llei per regular de nou aquests serveis assistencials bàsics i canviar la naturalesa jurídica de les aportacions econòmiques dels usuaris, que s’han de realitzar ara amb una taxa i un tribut i no per preu públic tal com estava regulat. La Conselleria de Benestar Social ha anunciat que recorrerà la sentència i no tornarà a les famílies els diners cobrats fins ara, segons les mateixes fonts.

El regidor de Compromís per l’Alcúdia s’ha pronunciat en contra de la intenció del Govern de la Generalitat de recórrer la sentència i de no tornar els diners cobrats, i explicà que aquest copagament “posa en perill la sostenibilitat del sistema, i amb això la dignitat de les persones amb discapacitat ateses, els llocs de treball i l’activitat econòmica que es genera al voltant d’aquests centres als municipis i comarques on es troben ubicats.”

Comparteix

Icona de pantalla completa