Diari La Veu del País Valencià
‘Enfonsament total’ de preus de la creïlla i la ceba
RedactaVeu / València

Els preus que perceben els agricultors “no arriben ni a cobrir els costos de producció i recol•lecció”, per la qual cosa “molts pensen a abandonar les collites en el camp o destruir-les perquè no els compensa la despesa”, asseguren des de La Unió de Llauradors, que denuncia que “les cotitzacions oficials no reflecteixen a més la realitat actual en camp”.

Així, la mitjana dels dos últims mesos, segons el Ministeri d’Agricultura, és de 0,09 euros/kg en creïlla i de 0,10 euros/kg en ceba, encara que les que ofereix la Conselleria d’Agricultura s’eleven “d’una forma desorbitada” fins als 0,25 euros/kg en creïlla i els 0,20 euros/kg.

“Preus oficials al marge, la veritat és que no existeixen amb prou faenes compres en origen i per tant la informació oficial dista molt del que ocorre realment”, assegura la Unió.

Així, mentre en origen per als agricultors les cotitzacions fluctuen d’una campanya a una altra, ja que les de l’actual són bastant més baixes que l’anterior (-184% en creïlla i -73% en ceba segons els preus del Ministeri), en destinació, no obstant açò, es mantenen estables al llarg de les diferents campanyes amb un marge respecte al camp de més del 800% en els dos productes.

“Aquest fet corrobora que la gran distribució sempre repercuteix la fluctuació de mercat en el productor, sense que ningú controle els seus marges”, sosté la Unió, que afig que “en el que sí es coincideix és que una de les causes d’aquesta situació es deu a la sobreproducció de tots dos productes, tant en les comunitats autònomes productores a l’Estat espanyol com en altres països europeus que ha inundat els mercats, i per tant llançat a la baixa els preus que es paguen als agricultors”.

A Itàlia es dobla la producció

Tot l’anterior ha provocat la saturació del mercat comunitari, segons les mateixes fonts, “perquè el creixement de collites s’ha donat en tots els països productors de la UE”. Així, per exemple, indiquen, “alguns països com Itàlia han doblat la seua producció de creïlles i a França sempre sol haver-hi un considerable excedent que ix després als mercats”.

La Unió de Llauradors considera que cal cercar mesures “eficaces” davant situacions com les de les creïlles i cebes perquè “lamentablement la nova Política Agrícola Comuna (PAC) no les contempla”. La nova OCM de fruites i hortalisses hauria de donar resposta a aquestes situacions de crisi de mercat, exigeix la Unió.

Comparteix

Icona de pantalla completa