Diari La Veu del País Valencià
Els països amb més esclaus en el món
Leo Part / València

A més d’Índia, Xina, Pakistan, Uzbekistan, Qatar i Mauritània conformen la llista negra dels països que concentren més de la meitat -el 61%- de l’esclavitud que hi ha en el món. En l’actualitat, un total de 35.800.000 homes, dones i xiquets, estan considerats com a “esclaus moderns”, segons l’informe anual The Global SlaveryIndex publicat aquest dilluns per l’ONG Walk Free.

El document, fet públic coincidint amb la celebració del Dia Internacional per a l’Abolició de l’Esclavitud, que se celebra aquest 2 de desembre, analitza el predomini, la vulnerabilitat i la resposta governamental davant aquesta xacra.

Segons l’estudi, la condició d’esclavitud en el món ha augmentat un 20% respecte a 2013 ja que s’ha millorat la metodologia quant a l’estudi de les dades. Els analistes, a més, han inclòs enguany Taiwan, Sudan del Sud, Corea del Nord, Kosovo i Xipre. L’Organització Internacional del Treball (OIT) va xifrar els casos en 21 milions en 2012.

Per altra banda, cal subratllar que el treball domèstic infantil s’ha convertit en una forma ‘moderna’ d’esclavitud. Així, la immensa majoria dels xiquets i les xiquetes emprats en el servei domèstic es veuen privats dels seus drets, com el dret a l’educació i a tenir accés a aliments i serveis de salut adequats. Treballen llargues hores, quasi sempre realitzant tasques domèstiques com netejar, cuinar, anar a cercar aigua i cuidar dels xiquets de la família. Alguns també venen articles en el mercat. A canvi del seu treball, reben allotjament, aliments i algunes peces de vestir. Només uns pocs reben algun tipus d’educació.

Mauritània

Mauritània té el major percentatge d’esclavitud per població: el 4%. Unes 155.600 persones són esclaves en aquest país del nord d’Àfrica. En aquesta nació és comú trobar esclaus que passen d’una generació a una altra. Homes i xiquets són esclavitzats com a pastors de camells, bestiar i cabres, o també obligats a treballar en el camp. Per la seua banda, les dones han de realitzar tasques domèstiques com carregar aigua, arreplegar llenya, preparar el menjar i cuidar els fills dels seus amos.

Uzbekistan

Uns 1,2 milions de persones estan sotmeses a l’esclavitud moderna en Uzbekistan, en la seua majoria durant la collita anual de cotó malgrat que el nombre de joves treballant en els camps de cotó va disminuir el passat any.

Haití

Hi ha unes 237.700 persones en situació d’esclavitud, amb freqüència com a resultat de la pràctica d’enviar xiquets de famílies pobres a treballar amb coneguts o familiars “amb poder”. Els xiquets davall aquest sistema, anomenat “restavek”, són obligats a realitzar treballs forçats i reben abús físic, sexual i verbal en les seues noves llars.

Qatar

El país té 29.400 esclaus, la majoria migrants. Els treballadors migrants són sotmesos a pràctiques que podrien ser equivalents a treballs forçats i servitud domèstica com excessius pagaments per reclutament, confiscació il·legal de passaport, retenció de salaris, massa hores laborals i abús físic i sexual per part dels ocupadors. Recentment, la FIFA es va llavar les mans davant denúncies d’esclavitud laboral en el país.

Índia

Índia té uns 14,3 milions de persones en l’esclavitud, més que qualsevol altre país del món. Açò equival a un 1,1 per cent de la seua població. Membres de castes inferiors i tribus, minories religioses i treballadors migrants són afectats desproporcionadament per l’esclavitud moderna, que ocorre en els sectors de forns de rajoles, teixit de catifes, brodats i altres productes tèxtils, prostitució, mineria, agricultura, servitud domèstica i xarxes organitzades de captaires.

“Esclavitud moderna”

Treball forçós, tràfic d’éssers humans, matrimonis forçats, explotació infantil són algunes de les formes d’esclavitud que Walk Free ha analitzat i, a més, englobat en el concepte ‘Esclavitud moderna’, definida com “quan una persona posseeix el control d’una altra de tal manera que la priva de la seua llibertat individual amb la intenció de traure un benefici”. L’OIT estima en 120.000 milions d’euros els ingressos anuals provinents de l’esclavitud.

Entre les minories indígenes de Nepal el treball infantil és alguna cosa comú quotidià.
Aquest informe atorga la qualificació AAA a aquells països amb una situació excel·lent respecte a l’esclavitud. Cap ha obtingut una triple A. Solament Països Baixos s’acosta a aquesta perfecció amb una AA. En l’altre extrem, Corea del Nord -sobre el qual recau una hermètica dictadura militar- ocupa l’última posició amb una D (la pitjor valoració).

L’Estat espanyol, per la seua banda, ocupa el lloc número 13. Aquesta qualificació es basa en una nul·la resposta governamental i en una mediocre puntuació -58,3 de 100- pel que fa a coordinació i rendició de comptes a l’hora d’afrontar l’esclavitud. Respecte a la seua població total, l’Estat espanyol ocupa el lloc 150 amb el 0.013% de la seua població sotmesa a esclavitud.

Finalment, els països que més esforços fan per eradicar l’esclavitud, segons el document són: Suècia, Estats Units, Països Baixos, Austràlia, Suïssa, Irlanda, Noruega, Geòrgia, Regne Unit i Àustria.

Comparteix

Icona de pantalla completa