Diari La Veu del País Valencià
Lliurament dels premis Micalet 2014

RedactaVeu / València.

La Societat Coral el Micalet ha celebrat dissabte la 27a edició del tradicional lliurament dels seus guardons anuals, els Premis Miquelet. Els guanyadors han sigut Francesc Viadel, que amb La gran depuració ha aconseguit el Joan Coromines d’investigació; Anna Rubio, guanyadora del Micalet de teatre amb l’obra Sense llambordes i Amparo Doménech, Vicent J. Royo i Anna Ferrer del CEIP Bisbe Hervàs, de Puçol, que amb el treball Teatre i música: Puf i els seus amics ha guanyat el premi Enric Soler i Godes, d’experiències pedagògiques a l’escola. Dins d’aquest últim guardó, s’ha fet una menció especial al treball Un barri de cine, un col·le de pel·lícula del professor Josep Arbiol del CEIP Santa Teresa, de València.

La vetlada literària ha començat amb l’actuació de Tomás de los Santos i Mireia Vives, membres del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) que han interpretat les cançons Leire Llei, Dona Peix i Tornarem. Després ha continuat amb el parlament d’obertura de la gala a càrrec del periodista i showman Eugeni Alemany.

Seguidament, s’ha procedit al lliurament de la beca d’estudis musicals, atorgada pels ex alumnes de l’Institut Obrer de València a Alejandro Oliver Carrasco, de 6è curs d’Ensenyament Professional de flauta travessera. I enguany també s’ha lliurat un nou guardó, el de Difusió del Patrimoni Cultural, que ha recaigut en l’Associació Gaspar Dies per a la Defensa del Patrimoni Històric-Artístic de la Ribera, i que ha arreplegat el seu president, Frances Piera. A continuació, el president de la SC el Micalet, Tonetxo Pardinyas, ha fet el lliurament dels premis Enric Soler i Godes d’experiències pedagògiques a l’escola, el Joan Coromines d’investigació, i el Micalet de teatre.

Lluís Miquel amb Pepe Guia

La vetlada ha arribat als tradicionals i prestigiosos Miquelets d’Honor que enguany han rebut l’Assemblea de Veïns de Benimaclet, com a Miquelet d’Honor col·lectiu; i el músic i productor musical Lluís Miquel Campos, com a Miquelet d’Honor individual. Tonetxo Pardinyas ha destacat la participació i col·laboració de la Universitat de València, d’Edicions 96, de l’SGAE, de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el club de viatges Fil per Randa i de l’Institut Obrer, que participen als premis i també a la beca d’estudis musicals. Col·laboració que permet oferir els premis i “continuar treballant per la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra història, a traves del gaudi, de la investigació i de l’ensenyament”.

En la seua intervenció adreçada als Miquelets d’Honor 2014, Pardinyas ha destacat de l’Assemblea de Veïns de Benimaclet (col·lectiu) que s’ha volgut “premiar l’activisme cívic, la defensa del barri, del poble. Perquè Benimaclet encara té memòria de poble. I l’Assemblea de Veïns ha estat activa en totes les seues reivindicacions des de fa vora 30 anys”. En quant al Miquelet d’Honor individual, Lluís Miquel Campos, Pardinyas ha assenyalat que “es vol reconéixer una tasca continuada en defensa del nostre País, la nostra llengua i cultura. En aquest cas, des de la música i l’audiovisual. Volem, d’alguna manera, pagar un deute històric. Lluís Miquel Campos va ser un dels pioners, que a principis del anys 60 va llançar-se a cantar en valencià. Després d’obrir portes amb la cançó, les va obrir a molts més al camp de la producció audiovisual, amb Novimag, i la musical, amb els Estudis Tabalet. Un gran treball per al País que potser no hem sabut valorar bé. Aquest homenatge és el nostre humil granet de sorra”.

L’any sense una RTVV també ha tingut presència al parlament de Pardinyas. Amb el jupetí roig, el president de la SC el Micalet ha dit que “ens recorda la major agressió feta al País Valencià, perpetrada hui fa exactament un any: el tancament de les emissions de la ràdio i televisió valencianes. Fa un any que els valencians vam tenir una segona batalla d’Almansa, una guerra que havia començat abans amb el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià i que al gener del 2014, amb el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio, ens deixà sense cap mitjà de comunicació visual i sonor públics en català d’àmbit de País. Amb aquests tancaments, la nostra llengua perd l’espai més important per a la seua supervivència”.

Pardinyas ha afirmat que “aquesta pèrdua és un colp de destral al cor, que ataca la nostra feble vertebració com a País i com a nació. Per això, un any més, en vespres d’una nova contesa electoral, fem una crida als representants polítics que poden aconseguir fer fora a qui tant ens agredeix. Perquè amb la generositat i la valentia que demana aquest moment que viu el País Valencià, facen tots els esforços necessaris per traçar un camí comú per on avançar. Un camí de redreçament del País, de reivindicació dels nostres drets com a poble i un espai de normalitat de la nostra cultura i el nostre valencià dins de l’àmbit natural de la nostra cultura i la nostra llengua”.

Paraules que han rebut una ovació dels presents, entre els quals es trobaven entitats com la Reial Societat Econòmica d’Amics del País, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana del País Valencià o Escola Valenciana, entre d’altres; i representants polítics de Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana del País Valencià i PSPV-PSOE. La nit dels Premis Miquelet 2014 ha acabat amb la tradicional ‘Muixeranga’, interpretada per la Colla de Dolçaines i Tabals del Micalet.

Comparteix

Icona de pantalla completa