Diari La Veu del País Valencià
La NASA planeja construir dirigibles estratosfèrics

RedactaVeu / EP / València / Pasadena (Califòrnia)

L’agència espacial nord-americana està considerant llançar un desafiament a la indústria per al desenvolupament d’aeronaus estratosfèriques que pot trencar rècords en termes de durada de vol a gran altura.

“Estem tractant de portar l’Astronomia i les Ciències de la Terra a un nou nivell gràcies a una plataforma suborbital de recerca de llarga durada”, va dir Jason Rhodes, un astrofísic del Laboratori de Propulsió a raig de la NASA en Pasadena, Califòrnia, que encapçala els esforços per a fer possible aquest avanç.

La idea que amaga el ‘Desafiament Dirigible 20-20-20’ seria aconseguir uns rendiments sense precedents per a aquestes aeronaus. El primer pas seria aconseguir un dirigible amb 20 quilos de càrrega útil per a mantenir-se a una altitud de 20 quilòmetres durant 20 hores. Els més ambiciosos constructors poden aspirar al segon pas, amb l’objectiu d’elevar 200 quilos de càrrega útil a la mateixa altura durant 200 hores.

“La marca de 20 quilòmetres d’altura és el punt dolç on el dirigible pot arribar mentre que encara té suficient aire per a propulsar-se, perquè necessita de propulsió per a romandre en el lloc. És una bona altura pel que fa a la velocitat mitjana del vent”, va dir Rhodes. Fins ara, cap dirigible motoritzat ha sigut fiable per a sostenir aquesta altura durant més de huit hores.

Telescopis Internet

Un dirigible podria tenir un telescopi, per a crear imatges d’alta resolució dels estels i objectes celestes, per exemple. Els científics que estudien la Terra podrien beneficiar-se de les dades arreplegades pels dirigibles a aquesta altitud, en investigar el canvi climàtic i el clima.

“Resultaria molt fiable per a seguir els patrons climàtics, fins i tot per damunt un huracà. Un satèl·lit no pot fer açò perquè la seua òrbita no es pot canviar”, va dir Rhodes. També es pot utilitzar el seu potencial de negoci. Per exemple, les empreses de telecomunicacions podrien fer ús d’aquestes aeronaus per a proveir Internet sense fil en àrees remotes. “Només estem limitats per la nostra imaginació”, assegurà Rhodes.

Comparteix

Icona de pantalla completa