Diari La Veu del País Valencià
El jutge imputa també Rafael Blasco per contractes de la seua etapa en Sanitat
Europa Press / València

Els quatre imputats encara no tenen data per a prestar declaració ja que el jutjat està a l’espera de rebre una documentació que ha sol·licitat sobre el procediment.

Fiscalia va presentar el passat mes de juny una querella contra Blasco per contractes que va signar durant la seua etapa al capdavant de la Conselleria de Sanitat, en 2006 i 2007, relacionats amb el sistema Abucasis i que suposadament varen beneficiar l’empresari Augusto César Tauroni.

En l’escrit, al costat de Blasco -condemnat a huit anys de presó per prevaricació i malversació en la primera peça del conegut com ‘Cas Cooperació’-, es varen descriure presumptes irregularitats en les activitats de Tauroni, Llinares i Sanjuán.

Precisament, Tauroni també va ser condemnat a huit anys de presó pel mateix cas que l’exconseller per haver sigut beneficiat per Blasco en subvencions de cooperació i ajuda al desenvolupament en el tercer món relatives a la Fundació Cyes quan Blasco dirigia la Conselleria de Solidaritat. Mentre que Sanjuán i Llinares, que varen ser igualment jutjats en aquesta causa, varen ser condemnats a set anys i mig i quatre anys i mig de presó respectivament.

En concret, en la querella de Fiscalia, presentada arran d’una denúncia formulada en el seu moment per EUPV, es posaven de manifest suposades irregularitats en la concessió de contractes pel sistema d’Abucasis i per beneficiar l’empresa Dinamiz-i, en la qual es troba Tauroni.

El projecte Abucasis és una aplicació que connecta els centres i els sistemes d’informació d’atenció primària i especialitzada del País Valencià de forma integral, al voltant de la història clínica electrònica única del ciutadà, connectada amb la història de salut digital del Servei Nacional de Salut.

Segons fonts coneixedores, el procediment del presumpte frau seria el mateix que l’utilitzat en les subvencions atorgades en la seua etapa al capdavant de la Conselleria de Solidaritat en concedir contractes a empreses supervisades per Tauroni i sobre les quals l’empresari posteriorment tenia comissions.

Dues causes

El jutge, després de rebre la querella, va decidir obrir dues causes independents, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ). Una d’elles, en la qual manté imputats a Blasco, Tauroni, Sanjuán i Llinares per presumptes delictes de suborn i falsedat documental, entre uns altres.

Així mateix, va obrir una segona recerca, declarada secreta, contra Sergio Blasco, gerent de l’Hospital General de València i nebot de Rafael Blasco, presumptament per unes operacions sanitàries practicades a Perú.

En aquest últim cas, EUPV havia presentat una denúncia en Fiscalia en la qual apuntava al fet que Sergio Blasco hi hauria “teledirigit” la construcció de diversos hospitals a Perú, amb el denominat ‘model Alzira’, comptant amb els serveis d’empreses espanyoles adjudicatàries de la Generalitat i amb la Fundació del centre sanitari “com a pantalla”.

Comparteix

Icona de pantalla completa