Diari La Veu del País Valencià
La Veu amb ACPV: col·labora amb ‘Cultura en Acció’

Xavier Pérez / València.

El secretari general d’Acció Cultural, Toni Gisbert, ja va anunciar que malgrat la sentència del Suprem anul·lant el cessament de les emissions, ACPV no pot reprendre-les.

ACPV ha activat des de hui una campanya de micromecenatge per finançar els projectes de l’entitat cultural i també aquesta última multa. Segons Acció Cultural, és important col·laborar-hi “per superar el nou intent d’ofegament econòmic que impulsa un Govern espanyol autoritari i tancat al diàleg i la llibertat d’expressió”. Al seu web, ACPV demana suport “perquè Acció Cultural puga desenvolupar el seu treball de promoció de la llengua i la cultura, i com a instrument per la recuperació dels mitjans de comunicació en llengua pròpia i d’un projecte de País Valencià que podria començar a visualitzar-se el 25 d’abril de 2015”.

Acció Cultural considera que la sentència del Suprem no té conseqüències pràctiques perquè la multa de 45.000 s’ha de pagar abans de Nadal i posen en dubte que abans d’aquest termini la Generalitat Valenciana els haja retornat els 100.000 euros de multa que el Suprem ha anul·lat. Toni Gisbert ha explicat que “anant bé, ens n’anem a les eleccions i haurem de parlar amb el nou govern. Dubte que la Generalitat ens els torne abans de perdre les eleccions. I mentrestant, nosaltres hem de pagar una multa, vulgues o no vulgues, abans de Nadal”.

>

Carta de Toni Gisbert:

Després de gairebé 3 anys patint una complicada situació a causa de la combinació de la imposició de fortes multes per part del Govern valencià i de la dràstica i sobtada reducció d’ajudes públiques, Acció Cultural ha aconseguit (amb un fort pla de minva de la despesa i d’increment dels ingressos propis, i gràcies al suport dels nostres 4.000 socis) una certa estabilització, tot i que precària i no exempta encara de riscos.

Aquesta precària estabilització ens permet impulsar novament la nostra funció com a instrument per a la promoció de la llengua i la cultura, amb la coordinació de manifestacions; el rellançament de la programació cultural de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània i del seu paper com a espai de trobada i treball d’associacions, sindicats i partits; la recuperació dels Casals Jaume I; la reivindicació de mitjans de comunicació en llengua pròpia (ara mitjançant la ILP per una ràdio i televisió públiques en valencià, que també ens ha de permetre la reciprocitat amb TV3 i Catalunya Ràdio); la commemoració del centenari del valencianisme; les campanyes que preparem sobre els “Criteris per a una nova política lingüística” i el “Programa per a la cultura al País Valencià” (com a propostes per a una nova majoria parlamentària)… i moltes altres iniciatives.

Però la nostra possible recuperació sembla que molesta l’actual Govern valencià, el qual va instar el Govern espanyol a obrir-nos un expedient sancionador per les emissions de Catalunya Ràdio, fet que ens va ser comunicat el passat mes de gener. Durant gairebé un any hem presentat al·legacions i recursos, però finalment el Ministeri ens ha imposat una nova multa (tot i que en ser-nos comunicat l’expedient vam cessar les emissions i tot i que aquestes mai, mai, no havien causat cap polèmica ni cap problema). Tant la multa com l’expedient han estat oberts a iniciativa i petició del Govern valencià. (Consulta l’expedient i la multa des d’aquest enllaç)

Per això Acció Cultural impulsa una campanya de micromecenatge en Verkami per a recollir 50.000 € en 40 dies amb el lema “Cultura en Acció!”. Et fem una crida perquè, en la mesura de les teues possibilitats, col·labores en un esforç col·lectiu per garantir la continuïtat d’Acció Cultural. Et demanem que consultes la campanya i faces l’aportació econòmica que consideres oportuna (atenent a més a la llista de recompenses que a canvi pots obtenir), i faces extensiva la petició a les teues amistats.

Si podem superar aquest obstacle, estarem en condicions de fer el paper que cal que fem en aquest curs, que pot ser històric: dur a terme el programa d’activitats i campanyes previstes, i fer possible el País Valencià del futur, que podríem començar a visualitzar en la manifestació del 25 d’Abril de 2015. Però per a fer-ho possible ens cal la teua ajuda.

PS. Mentre preparàvem el Verkami, el Tribunal Suprem ha fet pública una sentència que anul·la la multa del Govern valencià per les emissions de TV3. S’ha de tenir present que aquesta sentència no té conseqüències pràctiques: des del punt de vista econòmic, cal que el Govern valencià ens torne la multa, i això no sabem quan serà; des del punt de vista de les emissions, ACPV no pot reprendre-les, perquè tot i que la Generalitat no pot multar-nos, el Govern espanyol sí. Per tant, ara primer hem de recollir entre tots els diners per fer front a aquesta multa del Ministeri per les emissions de Catalunya Ràdio i que el Verkami siga un èxit; i després, una vegada haja fracassat aquest nou intent de fer-nos caure, complir amb el nostre paper d’instrument de mobilització i conscienciació, que és precisament el que volen evitar en aquest curs en el que es juga el futur del País Valencià.

Toni Gisbert,

secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV)

Comparteix

Icona de pantalla completa