Diari La Veu del País Valencià
Anna Moner: ‘Parlar de cinema és parlar de màgia’

Xavier Pérez / Alzira.

Anna Moner, escriptora, artista plàstica i columnista de La Veu, oferí aquest dimarts, a la Casa de la Cultura d’Alzira, una magnífica conferència amb el títol ‘De quan la màgia es va convertir en cinema’, dintre del cicle de conferències dels Premis ‘Ciutat d’Alzira’ i que va ser presentada per Josep Antoni Fluixà, qui va destacar la importància d’Anna Moner en el món de la novel·la, de l’art i també com a columnista de La Veu. Fluixà va descriure com a molt recomanables els articles que hi ha publicat i, entre tots, va destacar l’Il·lusionista”.

L’escriptora, amb el suport d’imatges de pel·lícules i diferents escenes, traslladà els espectadors als inicis del segle passat per a abordar la relació entre el cinema i la màgia amb la conferència.

Josep Antoni Fluixà i Anna Moner

Pocs anys després de l’aparició del cinema, alguns prestidigitadors van aportar a aquest nou mitjà visual part de la tradició dels espectacles de grans il·lusions del segle xix. Es va iniciar així una estreta i fructífera relació que tindria continuïtat en l’obra de directors rellevants i influents com George Méliès o Orson Wells, entre d’altres.

Moner va deixar clar que “parlar de cinema és parlar de màgia”, i per això va incidir en l’evolució des de la llanterna màgica “fins a l’invent dels germans Lumière”.

L’escriptora de Vila-real explicà la importància dels mags dintre del cinema, “els mags volen representar els desitjos que vol l’ésser humà, són orfebres de la imatge”.

Anna Moner explicà algunes escenes de pel·lícules de Kellar, Orson Welles, qui abans que cineasta es definia com a “mag” i vàries escenes de decapitacions o levitacions.

La conferència acabà amb el tràiler de l’obra teatral que es va representar fa un temps a Alzira, La morta enamorada, de la qual és autora Anna Moner, amb el mag Yunque com a protagonista.

>

La morta enamorada, de Yunke, Anna Moner i Sebastià Carratalà. VOB

Comparteix

Icona de pantalla completa